ΟΟΣΑ: Μετά το πρώτο 6μηνο του 2021 το εμβόλιο

Φρένο στον ενθουσιασμό που έχουν προκαλέσει στον παγκόσμιο πληθυσμό οι ανακοινώσεις των εταιριών που εργάζονται πάνω στο εμβόλιο του κοροναϊού βάζει ο ΟΟΣΑ.

Ειδικοί του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί στο πρώτο 6μηνο του 2021, και αυτό αφορά ακόμη και τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών.

Οι άνθρωποι του ΟΟΣΑ στην μεγάλη διεθνή έκθεση «Health at a Glance: Europe 2020» που συνέταξαν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα, χαιρετίζουν ως θετικό και πέρα από τις προσδοκίες τον μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας (άνω του 90%)  που ανακοίνωσαν για τα εμβόλιά τους οι εταιρίες «Pfizer/BioNTech» και «Moderna» και θεωρούν πολύ πιθανό πως και άλλα εμβόλια θα είναι επίσης αποτελεσματικά.

Από την άλλη όμως επισημαίνουν στην έκθεση τους, πως ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα για την ικανότητα των εμβολίων να μπλοκάρουν τη μετάδοση του κορωνοϊού ή να αποτρέπουν σοβαρά περιστατικά της νόσου. Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι ακόμη δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, ότι υπάρχουν πρακτικές προκλήσεις από το γεγονός πως το ένα εμβόλιο πρέπει να συντηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ και τα δύο εμβόλια χρειάζονται δύο δόσεις και επιπλέον ότι για να υπάρξει συλλογική ανοσία θα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού.

About Author