Νέα μέτρα για τον κοροναϊό- “Στο κόκκινο” η ανησυχία- Στα 45 τα κρούσματα- “Υγειονομικό λουκέτο” παντού ζητούν επιστήμονες

Παρατείνονται τα μέτρα με το κλείσιμο σχολείων και ακυρώνονται εκδρομές εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

“Η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον κοροναϊο. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος”, τόνισε και ανακοίνωσε πως τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν στα 45. Εντεκα είναι ταξιδιώτες στους Αγίους Τόπους και τρία είναι συγγενείς ή φίλοι των ταξιδιωτών.

Δεν πρόκειται να ληφθούν προσώρας γενικευμένα μέτρα πλην των τριών νομών (Ηλείας, Αχαϊας, Ζακύνθου), αν και στην επιτροπή υπήρξαν απόψεις για περισσότερα μέτρα σε όλη την επικράτεια.

Πληθαίνουν, ωστόσο, οι φωνές που ζητούν “υγιεινομικό λουκέτο” δέκα ημερών σε όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας. Την ανάγκη δραστικότερων μέτρων επισημαίνουν καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και ο περιφερειάτρχης Αττικής.

Μόσιαλος: Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην πάνε στην εκκλησία- Ας δουν τη Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση

Διασπορά μέσω… Αγίων Τόπων

Αναστέλλονται όλες οι εκδρομές από και προς τις πληττόμενες περιοχές (Ιταλία, Αγίους Τόπους) μέχρι νεοτέρας.

Επιστρέφουν αύριο Σάββατο από το Ισραήλ στα Ιωάννινα, εκδρομείς του ΚΑΠΗ Ανατολής και για τις επόμενες 14 ημέρες, όλοι θα παραμείνουν σε περιορισμό στο σπίτι τους, για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου στο Δήμο. Την εκδρομή στο Ισραήλ, είχε διοργανώσει το ΚΑΠΗ Ανατολής, και σε αυτή συμμετέχουν 51 άτομα, μαζί με τον οδηγό του λεωφορείου.

Οι εκδρομείς από την στιγμή που θα επιστρέψουν, θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας, ώστε αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ωστόσο, το σύνολο των εκδρομέων είναι πολύ καλά στην υγεία τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κοροναϊού στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, είχε από το πρωί σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την ελληνική πρεσβεία και το προξενείο, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων από την Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ. «Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Πάνου, τόνισε ότι η επιστροφή των εκδρομέων θα γίνει τελικά αύριο, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί και με βάση όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτές, αν κάποιος ασθενήσει μέσα στις επόμενες ώρες δεν θα ταξιδέψει με την ίδια πτήση, αλλά θα παραμείνει στο Ισραήλ, αν ασθενήσει στη διάρκεια της πτήσης θα μείνει στην Αθήνα, ενώ αν κάποιος ασθενήσει φτάνοντας στα Γιάννενα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο κ. Πάνου έκανε γνωστό ότι το ΚΑΠΗ της Ανατολής, θα μείνει κλειστό για μία βδομάδα ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία απολύμανσης τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στους παιδικούς σταθμούς.

Ο δήμαρχος και με την ιδιότητα του Καθηγητή Παθολογίας, με βάση την γενικότερη κατάσταση, τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση.

«Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Η λήψη μέτρων πρέπει να είναι ανάλογη με τα κρούσματα που εκδηλώνονται. Προς το παρόν αυτό γίνεται. Στην δική μας περιοχή δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής», κατέληξε

ΠΟΕΔΗΝ: Κίνδυνος για μετάδοση του κοροναϊού από τη Θεία Κοινωνία- Απάντηση στους ιερείς

Κλείνουν κι άλλα σχολεία

Κλείνουν προληπτικά σχολεία λόγω του κοροναϊού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαίρης Ορφανίδη για το OPEN, το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας -μετά την ανακοίνωση για εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού, έχει κλείσει τα σχολεία στις πληττόμενες περιοχές και συγκεκριμένα στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Ζάκυνθο.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν κλειστά τα 28 σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που σχετίζονται με άτομα που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού. Σήμερα, είναι κλειστό και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που έχει τις εγκαταστάσεις του στο Ρέθυμνο, καθώς φοιτητής παρουσίασε ύποπτο κρούσμα και σχετίζεται με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Αχαΐα.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο έκλεισε την Πέμπτη για μία μέρα και σήμερα, Παρασκευή, λειτουργεί κανονικά. Πάντως, στα σχολεία έχει σταλεί και η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία οι απουσίες των 14 ημερών δεν θα προσμετρώνται στον κατάλογο των απουσιών αλλά οι μαθητές θα πρέπει να φέρνουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι έχουν ταξιδέψει στις χώρες ή περιοχές που έχουν κρούσματα κοροναϊού.

Επιπλέον μέτρα ζητά και ο Γ. Πατούλης

Στην αναγκαιότητα λήψης περισσότερων μέτρων για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2, εστιάζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, προτείνοντας το μέτρο να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα σε «χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό και με προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και Πανεπιστημίων των περιοχών που έχουν κρούσματα».

Συγκεκριμένα στη δήλωση του ο κ. Πατούλης παρατηρεί ότι «Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα, η αυτοδιοίκηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα». Χαρακτηρίζει προτιμότερη την «υπερβολική λήψη προληπτικών μέτρων» για την επιβράδυνση της εξάπλωσης των κρουσμάτων παρά τη λήψη μέτρων καταστολής. Μάλιστα σημειώνει ότι «δεν είναι θέμα πανικού, αλλά ζήτημα ετοιμότητας».

Με την ευκαιρία ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κάνει αναφορά στη χθεσινή απόφαση του ΙΣΑόπου τονίζεται η ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη. Επιπλέον περιλαμβάνει και τα μέτρα που αφορούν:

-Στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας.

-Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και

-Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr

About Author