Μόσιαλος: Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην πάνε στην εκκλησία- Ας δουν τη Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση

Ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook δίνει διευκρινίσει σχετικά με τις δηλώσεις τους για το προληπτικό κλείσιμο σχολείων, αλλά και για το τι θα πρέπει να γίνει με την εκκλησία λόγω κορωνοϊού.

Ο κ.Μόσιαλος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δέκα» με την Όλγα Τρέμη, τον Αντώνη Δελατόλλα, τον Ηλία Κανέλλη και την Κατερίνα Γαλανού, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι ο κορωνοϊός «δεν είναι απλή γρίπη αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου». Σημείωσε μάλιστα ότι «η θνητότητα του κορωνοϊού είναι έως και 10% μεγαλύτερη από την θνητότητα της γρίπης». Μάλιστα ανέφερε και το ακραίο και εφιαλτικό σενάριο να νοσήσει από τον κορωνοϊό το 20-70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο πρώην υπουργός όμως επέμεινε και στη δήλωση που είχε κάνει στο iefimerida.gr πως είναι καλύτερα «να πάρουμε τα πρόσθετα μέτρα για τον κορωνοϊό πιο πρόσφατα» αναφορικά με το προληπτικό κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων. Παράλληλα κάλεσε τους πιστούς που είναι στις ευπαθείς ομάδες «να παρακολουθούν την λειτουργία από το σπίτι» και να μην πηγαίνουν εκκλησία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μόσιαλος εκκλησία

Η ανάρτηση Μόσιαλου στο facebook για τον κορωνοϊό τα σχολεία και την εκκλησία

Λίγο αργότερα ο κ.Μόσιαλος ανέβασε ένα κείμενο στο facebook αναλύοντας τις δηλώσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να διακοπεί η συνολική λειτουργία των σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ για την εκκλησία ξεκαθάρισε πως συμμερίζεται τους προβληματισμούς, Ανέφερε πως ο ΕΟΔΥ έχει δώσει οδηγίες και πρότεινε στους πιστούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να δουν τη λειτουργία από την τηλεόραση.

Μερικοί φίλοι με ρώτησαν γιατί δεν είπα σήμερα στη συνέντευξή μου στην ΕΡΤ ότι πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες. Ισχυρίστηκαν ότι ενώ είπα ότι πρέπει να ‘κλείσουν σχολεία και πανεπιστήμια’, και επίσης έκανα σαφή δήλωση εναντίον των καρναβαλιστών, δεν έκανα το ίδιο για την εκκλησία. Ας δούμε όμως τι είπα και τι δεν είπα

Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να διακοπεί η συνολική λειτουργία των σχολείων και πανεπιστημίων. Η έρευνα, οι διοικητικές υπηρεσίες και ο προγραμματισμός διδασκαλίας θα πρέπει να συνεχιστούν. Επίσης δεν είπα ποτέ εδώ και τώρα. Είπα όμως ότι ΑΝ χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, αυτό να το κάνουμε έγκαιρα πριν υπάρξει πρόβλημα. Και ΠΑΝΤΑ με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών, τόσο για την σκοπιμότητα όσο και για την χρονική περίοδο.
Για τους καρναβαλιστές η δήλωσή μου ήταν σαφής, γιατί εδώ έγινε σαφής παραβίαση των αποφάσεων της πολιτείας.
Για την εκκλησία συμμερίζομαι τους προβληματισμούς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οδηγία της πολιτείας. Δεν έχω ακούσει κανένα ειδικό της επιτροπής εμπειρογνωμώνων να λέει κάτι. Αυτό καταδεικνύει και τη συνθετότητα του θέματος. Το πιο εύκολο για εμένα θα ήταν να υποδεικνύω με αυστηρό τρόπο τι πρέπει να γίνει, σε εκατομμύρια πιστούς που δεν παραβιάζουν το νόμο, ενώ κανείς ειδικός επίσημα δεν έχει αμφισβητήσει τίποτα.

Τι είπα λοιπόν:

Α) τόνισα ότι στις εκκλησίες έχουν ήδη διαδώσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Β) ότι οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ΔΕΝ θα πρέπει να πάνε στην εκκλησία αλλά να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση.
Γ) ότι υπάρχουν παλιές μελέτες του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των νοσημάτων, που συμπεραίνουν ότι δεν πάρχει καταγραφή συγκεκριμένης λοίμωξης ή ασθένειας που να προκλήθηκε στα μέλη ποιμνίου αποκλειστικά από τη συμμετοχή στη Θεία κοινωνία (λόγω της χρήσης του Αγίου ποτηρίου από κοινού).
Δ) τόνισα ότι έχουν περάσει έκτοτε 22 χρόνια δεν έχουμε άλλες μελέτες και έχουμε ελάχιστα δεδομένα για τον νέο ιό.
Ε) ότι αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων τότε όλοι θα ξέρουμε τι θα κάνουμε με βάση τα ανωτέρω. Θα μας το πει το ένστικτο μας.

Ναι, δεν είπα να κλείσουν οι εκκλησίες τώρα, όπως δεν το είπα και για τα σχολεία. Όπως αντίστοιχα δεν το έχει πει επίσημα κανείς ειδικός ή κάποιο πολιτικό κόμμα. Ως δημόσιο πρόσωπο όμως είπα πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο που συμμετέχει άμεσα η έμμεσα (όπως εγώ) για αυτό το θέμα.

Και οποίος παρακολούθησε την αλληλουχία των επιχειρημάτων θα είδε και το συμπέρασμα.

Πηγή: iefimerida.gr

About Author