ΠΟΥ: Πάρτε σοβαρά τον κοροναϊό- Αναβαθμίζεται ο παγκόσμιος συναγερμός

Η Κίνα, απ΄όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στο τέλος του περασμένου χρόνου, εξακολουθεί να έχει την πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά τα κρούσματα πλέον αυξάνονται περισσότερο εκτός Κίνας με την Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία να πλήττονται περισσότερο.

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες ότι ένας “μακρύς κατάλογος” χωρών δεν επιδεικνύει “το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης” που απαιτείται για να “αντιμετωπιστεί το επίπεδο της απειλής που αντιμετωπίζουμε όλοι”. “Δεν πρόκειται για άσκηση”, είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς. “Αυτή η επιδημία είναι μια απειλή για κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή”, πρόσθεσε.

Ο Τέντρος κάλεσε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων όλων των χωρών να ηγηθούν οι ίδιοι της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ιού και να “συντονίσουν όλους τους τομείς” αντί να το αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας. Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι μια “επιθετική ετοιμότητα”.

Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ένωση νοσηλευτών ανακοίνωσε ότι από μια έρευνα σε δείγμα χιλιάδων νοσηλευτών σε νοσοκομεία προέκυψαν “πολύ ανησυχητικά” αποτελέσματα.

“Δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νοσοκομείων της χώρας μας δεν βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διαχειριστεί με ασφάλεια τον COVID-19”, δήλωσε η Τζέιν Τόμασον, μια ειδική σε θέματα υγιεινής.

Σιδηροδρομικός σταθμός στο Πεκίνο.
Σιδηροδρομικός σταθμός στο Πεκίνο.  AP

Οι νοσηλευτές εργάζονται χωρίς τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ στερούνται των γνώσεων και της εκπαίδευσης για να διαχειριστούν την νόσο, δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης Νοσηλευτών Μπόνι Καστίγιο.

Το αμερικανικό Κονγκρέσο ψήφισε χθες ένα νομοσχέδιο για την έκτακτη εκταμίευση 8,3 δισ δολαρίων με στόχο την καταπολέμηση του κοροναϊού καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα όπου έχουν ήδη καταγραφεί 12 θάνατοι.

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποβαθμίσει τον κίνδυνο χαρακτηρίζοντας “ψευδές” το συμπέρασμα του ΠΟΥ ότι το ποσοστό θνητότητας του ιού είναι 3,4%.

Τα κρούσματα στην Κίνα μειώνονται σταδιακά καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα για την αποφυγή της μετάδοσης.

Ωστόσο για δέυτερη συναπτή ημέρα σήμερα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων–143–και των θανάτων–30.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα είναι 3.042 και των κρουσμάτων πάνω από 80.500.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει νέες ανησυχίες καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που προήλθαν από το εξωτερικό αυξήθηκε σε 36.

Πηγή: news247.gr

About Author