Πούτιν σε Ερντογάν: Οι Σύροι δεν γνώριζαν ότι πολεμούσαν εναντίον Τούρκων στο Ιντλίμπ

Ο συριακός στρατός δεν γνώριζε ότι πολεμούσε εναντίον Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ, ενώ είχε και ο ίδιος σοβαρές απώλειες, είπε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της συνάντησής τους στη Μόσχα.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζονται επί πέντε τουλάχιστον ώρες, παρότι προβλέπετο ότι θα διαρκέσουν τέσσερις ώρες.

Οι συνομιλίες άρχισαν μεταξύ των δύο προέδρων κατ ίδίαν και εν συνεχεία συμμετείχαν σε αυτές οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά το περάς των συνομιλιών οι δύο ηγέτες να κάνουν δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πούτιν εξέφρασε στον Ερντογάν τα συλλυπητήριά του για την απώλεια των Τούρκων στρατιωτών στις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή, ώστε να μην καταστραφούν οι ρωσο- τουρκικές σχέσεις.

“Ξεκινώντας την συνάντηση, θέλω και πάλι να εκφράσω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια για την απώλεια των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία”, δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή της προηγούμενης εβδομάδας στην Ιντλίμπ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 34 στρατιώτες.

“Δυστυχώς, όπως σας είπα ήδη στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, κανείς, και αυτό περιλαμβάνει και τις συριακές δυνάμεις, δεν ήξερε την ακριβή τους τοποθεσία”, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το RT.

“Πρέπει μαζί να συζητήσουμε οπωσδήποτε τα πάντα, όλη την κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο… ώστε να μην καταστραφούν οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις, τις οποίες εμείς –και όπως γνωρίζω και εσείς– αντιμετωπίζουμε πολύ προσεκτικά και τις διαφυλάττουμε”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι είναι αναγκαία η απευθείας προσωπική επικοινωνία τη στιγμή που οξύνεται η κατάσταση στην συριακή επαρχία. “Πάντα έχουμε τι να πούμε, αλλά και τώρα η κατάσταση στην γνωστή ζώνη, στο Ιντλίμπ, έχει οξυνθεί τόσο πολύ, που απαιτεί την απευθείας προσωπική συνομιλία” δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του οι αποφάσεις που θα γίνουν στην σημερινή συνάντηση να βοηθήσουν να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή της Ιντλίμπ μετά την κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημείωσε ακόμα ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι στο καλύτερο σημείο και ο δικός του στόχος είναι να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author