Κουμουτσάκος: Αποσπασματικά τα έγγραφα για το “Μακεδονία- Σκόπια” που επικαλέστηκε ο Κοτζιάς

Ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε τις αποκαλύψεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση του 2006-2007 του όρου “Μακεδονία- Σκόπια και χωρίς να διαψεύσει κατηγορηματικά αναφέρθηκε  σε «απόρρητα έγγραφα, τα οποία είναι αποσπασματικά έγγραφα μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε 25 χρόνια» .

Με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ παραδέχτηκε ότι είναι αληθινά όσα υποστήριξε ο Ν. Κοτζιάς χθες στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ για τα ονόματα που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο Μακεδονικό.

Τι είπε ο Ν. Κοτζιάς

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως το «Μακεδονία-Σκόπια» είναι «ένα όνομα που προτείνανε ή υιοθετήσανε οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και που παριστάνουν τους Μακεδονομάχους και δεν δέχονται στη σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία».

«Αυτοί το έδιναν χωρίς να είναι καν σύνθετη (ονομασία), ολόκληρο» συμπλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς, ζητώντας τους «να είναι λίγο πιο σεμνοί», καθώς, όπως είπε, «έχουν την κακή τύχη να διαβάζω όλα τα αρχεία του υπουργείου». Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε, επίσης, ότι «υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το Μακεδονία-Σκόπια, ως διεθνή ονομασία. Και ταυτόχρονα δεχόντουσαν στο εσωτερικό να διατηρηθεί το όνομα Μακεδονία σκέτο». Διαβάζοντας επιστολή της τότε πρέσβειρας της Ελλάδας στα Σκόπια ανέφερε ότι «ο Μάθιου Νίμιτς την άνοιξη του 2006 πρότεινε την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια”, η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

Η έμμεση επιβεβαίωση από τον Γ. Κουμουτσάκο

Ο Γ. Κουμουτσάκος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αναφορά του υπ. Εξωτερικών, στο τέλος όμως αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια, μιλώντας για «αποσπασματικά έγγραφα» μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε πάνω από 25 χρόνια.

Ο σχετικός διάλογος:

«Άρης Πορτοσάλτε: Πήγαμε στο Βουκουρέστι με το «Μακεδονία-Σκόπια», κ. Κουμουτσάκο;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Όχι βέβαια. Στο Βουκουρέστι, που ήταν μια συνάντηση του ΝΑΤΟ, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, πήγε η ελληνική αντιπροσωπεία αφού είχαν καταρρεύσει προηγουμένως οι διαπραγματεύσεις, γιατί η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ΥΠΕΘΑ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν δέχτηκαν έναν κακό συμβιβασμό.

Άρης Πορτοσάλτε: Τι είναι αυτά τα χαρτιά, τότε, που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Επομένως στο Βουκουρέστι τι έγινε; Η ελληνική πλευρά επέβαλε και έπεισε όλους τους συμμάχους και εταίρους ότι αυτή η χώρα δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν επιτευχθεί η συμφωνία.

Άρης Πορτοσάλτε: Ωραία. Τι είναι αυτό το έγγραφο που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Πρώτα πρώτα, κ. Πορτοσάλτε, είναι αδιανόητο ΥΠΕΞ ο οποίος βρίσκεται πολιτικά σε δύσκολη θέση, δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, ποτέ στην ιστορία του τόπου, να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει απόρρητα έγγραφα, τα οποία είναι αποσπασματικά έγγραφα μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε 25 χρόνια για να απειλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Το είχε παραδεχθεί και το 2007

Ο Γ. Κουμουτσάκος, όμως, είχε παραδεχθεί και το 2007 πως το «Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγιε- Σκόπια» ήταν βάση διαπραγμάτευσης.

Στο σχετικό απόσπασμα από την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στις 11 Ιανουαρίου 2007…

Για το γλωσσικό: Ο Γ. Κουμουτσάκος… ήταν πολύ μικρός το 1977

Ο Γ. Κουμουτσάκος, στη σημερινή του συνέντευξη στον Σκάι, αναγκάστηκε σε άτακτη φυγή και στο ζήτημα της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Αθήνα το 1977 όπου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η «μακεδονική γλώσσα» από τον διεθνή οργανισμό. ¨

Ο Γ. Κουμουτσάκος προσπάθησε αρχικά να περάσει στην αντεπίθεση κατά του Ν. Κοτζιά, λέγοντας πως ο υπ. Εξωτερικών «έκανε και κάτι ακόμα χειρότερο χτες. Ο κ. Κοτζιάς υιοθέτησε την άποψη των Σκοπιανών περί “μακεδονικής” γλώσσας και όχι την ελληνική θέση ότι ουδέποτε είχε γίνει αυτή αποδεκτή. Ο κ. Μπαμπινιώτης, γλωσσολόγος-καθηγητής που γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα αυτά, είπε ότι ποτέ δεν έγινε τέτοια αποδοχή».

Ωστόσο, όπως θύμισε ο Ν. Κοτζιάς χθες, σε εκείνη τη διάσκεψη ήταν «η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποδέχτηκε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας να θεωρηθεί επίσημη γλώσσα και με λατινικούς χαρακτήρες πέρα από τους κυριλικούς, η μακεδονική γλώσσα».

Οπότε, τι είχε να απαντήσει για το ζήτημα ο Γ. Κουμουτσάκος: «Ήμουν πάρα πολύ μικρός για να ξέρω τι συνέβη»!

Άρης Πορτοσάλτε: Τι συνέβη το 1977, τότε;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Το 1977 δεν ξέρω τι συνέβη, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολλά χρόνια πίσω και ήμουν πάρα πολύ μικρός για να ξέρω τι συνέβη…

 

About Author