Μαξίμου: Σε πανικό ο Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο επίλυσης του Σκοπιανού

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν για ακόμη μια φορά τα ξίφη τους αναφορικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σε υψηλούς τόνους. Το Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη πανικό για το ενδεχόμενο επίλυσης του σκοπιανού.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Πρωθυπουργού τονίζει:

«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο επίλυσης του ονοματολογικού, που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. κληροδότησαν στη χώρα, γίνεται κάθε μέρα και πιο έκδηλος.

»Καλά κάνει, διότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά:

»και τι διαπραγματεύονταν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. στο παρελθόν,

»και τι πάει να πετύχει η σημερινή κυβέρνηση,

»και ποιων τα εγκληματικά για τα εθνικά συμφέροντα λάθη καλείται να διορθώσει».

«Εξάλλου, βρίσκεται στα ρετιρέ της Ν.Δ. μαζί τους», συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Επισημαίνει, δε, αναφερόμενο στον κ. Μητσοτάκη, πως «όποιον λεκτικό ακροβατισμό και να σκαρφιστεί, δεν μπορεί για πολύ ακόμα να κρύβεται.

»Σύντομα θα αναγκαστεί να καταλήξει σε μία θέση από τις δεκάδες που έχει υιοθετήσει για το ονοματολογικό τους τελευταίους έξι μήνες».

«Το μόνο που περιμένουμε να δούμε είναι εάν θα συνεχίσει να υποκρίνεται ότι είναι τάχα υπέρ της λύσης όταν συναντιέται με ξένους αξιωματούχους στο εξωτερικό, την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό ακολουθεί, κατά γράμμα τη γραμμή που του επιβάλλουν οι επαγγελματίες πατριδοκάπηλοι, Σαμαράς και Γεωργιάδης», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίθεση Μητσοτάκη

Νωρίτερα μιλώντας σε σύσκεψη τομεαρχών του κόμματός του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει διεξάγει μυστική διπλωματία και ότι ασχολείται αποκλειστικά με το ονοματολογικό. Χάρη στη σθεναρή, όπως είπε, παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας η γραμμή διαπραγμάτευσης επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο, όπως το χαρακτήρισε, συνταγματική αλλαγή, απάλειψη αλυτρωτισμών και συμφωνία για όνομα erga omnes.

Στη συνέχει ο Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ανιστόρητη και επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα, όπως και τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά. Μάλιστα, τόνισε πως ο κ. Κοτζιάς μοιάζει να υπερασπίζεται τα επιχειρήματα της σκοπιανής μεριάς, παρά τα εθνικά συμφέροντα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση, είπε ακόμη, διακρίνεται από μία αγωνία να βρεθεί πάση θυσία μία λύση για να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες. Ωστόσο, συνέχισε, η κυβέρνηση δεν διαθέτει νομιμοποίηση. «Ως τι διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης, «ως πρωθυπουργός που εκφράζει το σύνολο της συμπολίτευσης ή ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;».

Κλείνοντας το θέμα, επανέλαβε τη θέση της ΝΔ: «Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει αναθεώρηση του Συντάγματος που θα αφορά και την εθνικότητα και τη γλώσσα, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις… Είναι θέση έντιμη και πατριωτική που διαφυλάσσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ και την ενότητα των Ελλήνων». Ξεκαθάρισε δε ότι «μία συμφωνία που δεν θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα δεν θα γίνει δεκτή από τη ΝΔ».

 

About Author