Κοτζιάς για Σκοπιανό: Συζητάμε το “Νέα”, “Βόρεια” και “Άνω Μακεδονία” [video]

Την βαθιά πεποίθηση και την ελπίδα ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος σε συνέντευξή του απόψε στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι “συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας”.

“Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία” τόνισε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι έχουν “τα πάνω της και τα κάτω τους”. Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική” , ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. “Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής”.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Σχετικά με αυτό όμως σημείωσε ότι είναι ένα όνομα που προτείνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τονίζοντας ότι οι επικριτές πρέπει “να είναι ποιο σεμνοί”. Ειδικότερα κάλεσε τη ΝΔ αν έχει τα “κότσια” ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιό από αυτά θέλει, τονίζοντας ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή”.

Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και όσους τον κατηγορούν αδόξως «παριστάνοντας τους Μακεδονομάχους» μη δεχόμενοι στη σύνθετη ονομασία το «Μακεδονία», τους κάλεσε «να είναι ποιο σεμνοί», λέγοντας ότι εκείνοι το όνομα Μακεδονία «το έδιναν ολόκληρο χωρίς καν να είναι σύνθετο». Την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια» την είχαν δεχθεί προηγούμενες κυβερνήσεις είπε, φέρνοντας παράδειγμα έγγραφο της πρώην πρέσβεως μας στα Σκόπια η οποία ανέφερε ότι «η πρόταση του Νίμιτς 2006 για ονομασία Μακεδονία-Σκόπια είχε ασμενώς αποδεκτή από την ελληνική πλευρά», καθώς και συνέντευξη του κ. Κουμουτσάκου του 2007, όπου παραδέχεται ότι από το 2005 υπάρχει η εν λόγω ονομασία και είναι συζητήσιμη. «Έχουν την κακή τύχη να διαβάζω τα αρχεία του υπουργείου και αν με προκαλέσουν ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή», τόνισε.

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού .Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε πως ήταν κέρδος και για τις δυο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι έγινε σαφές πως το μέλλον περιλαμβάνει κοινά συμφέροντα «αρκεί να λύσουμε το ονοματολογικό και τα παράγωγα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό» τόνισε ενώ αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το όνομα λέγοντας πως ό,τι συμφωνηθεί θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Ερωτηθείς αναφορικά με άρθρο του καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Γ. Μπαμπινιώτη περί μη αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1977, σημείωσε πως η γλώσσα της γείτονος υπάρχει κατοχυρωμένη από τότε στα πινάκια του Οργανισμού ως μια εκ των επίσημων γλωσσών της Γιουγκοσλαβίας και κατά συνέπεια του διάδοχου κράτους και πως αυτή ήταν και η επίσημη απάντηση, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, που έλαβε η Ελλάδα από τον ΟΗΕ όταν έθεσε θέμα για πρώτη φορά το 2010.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν τα ονόματα Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία), Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) ενώ το Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη) το απορρίπτουν εξαρχής τα Σκόπια. 

Στην επιλογή του ονόματος σε αυτή τη φάση είναι οι πολίτες της ΠΓΔΜ που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για το όνομα της χώρας τους είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια που ως κράτος θα φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη «Μακεδονία» και της Μακεδονία της αρχαιότητας της κληρονομιάς της οποίας εμείς είμαστε οι φορείς της.

Σε σχέση με την ονομασία Μακεδονία του Ιλιντεν που εμφανίστηκε στην πορεία εξήγησε ότι προέκυψε από τη δυνατότητα που δόθηκε στη γείτονα για πρόταση ονόματος σχετικού με τα εθνοτικά της χαρακτηριστικά. Οπως είπε η πρόταση της σκοπιανής πλευράς για την οποία ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός τα κόμματα, δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά λόγω του ιστορικού της βάρους, ενώ εγκάλεσε τη ΝΔ ότι μιλά για εξωτερική πολιτική κοιτάζοντας όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά το εσωτερικό του κόμματος.

Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα από θέση ευθύνης, είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική με τρόπο που δεν έχει σχέση με την ουσία της καλώντας την «αν έχει τα κότσια» να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει.

Σε σχέση με το προσχέδιο της συμφωνίαςείπε πως είναι 20 σελίδων την ώρα που παλαιότερες κυβερνήσεις συνέτασσαν συμφωνίες που δεν ξεπερνούσαν τις δύο σελίδες.

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή αν έρθει συμφωνία με τα Σκόπια.

Αναφερόμενος στις προθέσεις του Πάνου Καμμένου είπε: «Δημοκρατικό δικαίωμα του Πάνου Καμμένου να μην ψηφίσει το όνομα της ΠΓΔΜ». Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα συμβεί εάν έρθει το ονοματολογικό της πΓΔΜ προς ψήφιση στη Βουλή τόνισε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που σε κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Πάρτε παράδειγμα την Βρετανική κυβέρνηση. Η δημοκρατία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης, ούτε είναι σταλινικό σύστημα πειθάρχισης. Η συμφωνία των δύο κομμάτων αφορά και αφορούσε να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν όπως ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

About Author