23 Οκτ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού και ενεργειακών τιμών

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού και ενεργειακών τιμών

Image

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%, καθώς η σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν παραμένει χωρίς λύση και οι τιμές της ενέργειας κινούνται έντονα ανοδικά.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2026, μετά την αντίστοιχη απόφαση του Ιουνίου.

Η εξέλιξη έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές, όπως αποτυπώνεται στην πορεία του Euribor, που επηρεάζει άμεσα τη δόση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ανοδικά το Euribor και το κόστος των δανείων

Το Euribor τριών μηνών διαμορφωνόταν στα μέσα της εβδομάδας στο 2,65%, έναντι 2,46% στις αρχές Αυγούστου και 2,31% στις αρχές Ιουλίου. Το Euribor ενός μήνα αυξήθηκε στο 2,30%, από 2,24% στις αρχές Αυγούστου και 2,20% στις αρχές Ιουλίου.

Η άνοδος των διατραπεζικών επιτοκίων προεξοφλεί την αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ και δημιουργεί νέα δεδομένα για τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Το σήμα της Σνάμπελ για τον πληθωρισμό

Το πρώτο σήμα για τη νέα αύξηση, όπως είχε συμβεί και τον Ιούνιο, έδωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Σνάμπελ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στους βασικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις της διαμάχης για τα Στενά του Ορμούζ στις τιμές της ενέργειας, αλλά και η καλύτερη από τις αναμενόμενες επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,3% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Ιούλιο. Αντίθετα, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε ελαφρά στο 2,4%, από 2,5%.

Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της ανησυχίας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην ΕΚΤ η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η τιμή του TTF ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2022.

Στις αρχές του 2026 η τιμή του TTF βρισκόταν μόλις στα 27 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που σημαίνει ότι έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στη χρονιά.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία, καθώς οι επιπτώσεις της είναι μεγαλύτερες από εκείνες της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Το πετρέλαιο κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι, έναντι περίπου 60 δολαρίων στις αρχές του 2026.

Παράλληλα, η πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει στο 65%, έναντι μέσου όρου 82% την προηγούμενη πενταετία. Το επίπεδο αυτό ενισχύει τον κίνδυνο διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα ή ακόμη και περαιτέρω ανόδου, εφόσον δεν υπάρξει εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και ο χειμώνας στην Ευρώπη είναι βαρύς.

Νάγκελ: Πάνω από 95% η πιθανότητα αύξησης

Στην αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ ανέφερε ότι οι αγορές προεξοφλούν με πιθανότητα άνω του 95% την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, απέφυγε να τοποθετηθεί για ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στο μέλλον, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΚΤ ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία.

Οι επενδυτές, πάντως, αναμένουν ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο έως την άνοιξη.

Στο κάδρο και η Fed

Η ΕΚΤ ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αύξησε τα επιτόκια λόγω του πολέμου στο Ιράν, ενώ πιθανό είναι να ακολουθήσει και η αμερικανική Federal Reserve.

Ο πρόεδρός της, Κέβιν Γουόρς, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος διαμορφώθηκε σε ετήσιο ρυθμό 3,4% τον Ιούλιο, παραμένει υψηλός. Εφόσον δεν μειωθεί, όπως ανέφερε, θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω δράση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Το βασικό επιτόκιο της Fed παραμένει υψηλότερο από εκείνο της ΕΚΤ και διαμορφώνεται σήμερα στο εύρος 3,50% έως 3,75%.

Δείτε επίσης