Σε νέα επίπεδα ανησυχίας εκτοξεύονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 7,26 δισ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2025. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποτυπώνουν τη συνεχιζόμενη πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με τον Οκτώβριο να καταγράφει νέες φορολογικές οφειλές ύψους 785 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μόνο μήνα.
Το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος, στο οποίο περιλαμβάνονται και μη φορολογικές υποχρεώσεις, ανήλθε συνολικά στα 7,797 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους έως και τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας αύξηση 17,14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Εάν εξεταστούν αποκλειστικά οι φορολογικές οφειλές, το νέο ληξιπρόθεσμο φτάνει τα 7,258 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας ακόμα πιο έντονη άνοδο, της τάξης του 24,37% σε ετήσια βάση.
Ιδιαίτερα «βαρύς» αποδείχθηκε ο Οκτώβριος, αφού το νέο συνολικό ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 829 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 12,03% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προήλθε από τον φόρο εισοδήματος, που δημιούργησε νέες οφειλές 317 εκατ. ευρώ, και από τον ΦΠΑ, που πρόσθεσε άλλα 233 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες στην εμπρόθεσμη εξόφληση των βασικών φορολογικών υποχρεώσεων.
Παρά την αύξηση του χρέους, ο αριθμός των οφειλετών εμφανίζει οριακή μείωση και διαμορφώνεται σε 3.896.032 φυσικά και νομικά πρόσωπα, μειωμένος κατά 0,84% σε μηνιαία βάση και κατά 0,77% σε ετήσια. Ωστόσο, το συνολικό ύψος του ληξιπρόθεσμου χρέους προς την Εφορία έχει εκτιναχθεί πλέον στα 112,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 27,32 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με το πραγματικό, εισπράξιμο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να ανέρχεται στα 85,18 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της 1ης Οκτωβρίου 2025 έχει εξαιρεθεί ακραία τιμή οφειλής ύψους 2,4 δισ. ευρώ, η οποία προήλθε από λανθασμένη χρεωστική τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ, ώστε να αποτυπωθεί πιο ρεαλιστικά η εικόνα των χρεών.
Στον αντίποδα, θετικότερη είναι η εικόνα στο πεδίο των εισπράξεων. Για το δεκάμηνο, οι συνολικές εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών, ανήλθαν σε 2,639 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9,28% σε σύγκριση με πέρυσι. Μόνο τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν 409 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 14,57% σε ετήσια βάση.
Συνολικά, έναντι παλαιών και νέων οφειλών, το Δημόσιο εισέπραξε στο δεκάμηνο 5,49 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,44% σε σχέση με το 2024. Παρά τη βελτίωση αυτή, η απόσταση που χωρίζει τις εισπράξεις από τη συνεχή αύξηση των νέων χρεών παραμένει μεγάλη, διατηρώντας το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο επίκεντρο των δημοσιονομικών προκλήσεων της χώρας.