Η αυστριακή πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τον 71ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο του 2026, έπειτα από τη νίκη του JJ με το “Wasted Love”.
Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Wiener Stadthalle με τρεις βραδιές γεμάτες μουσική, χρώμα και ευρωπαϊκή λάμψη.
Η επιλογή της Βιέννης
Ο αυστριακός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ORF ανακοίνωσε επίσημα ότι η Βιέννη αναλαμβάνει τη διοργάνωση του θεσμού, επικρατώντας της άλλης υποψήφιας πόλης, του Ίνσμπρουκ. Η αυστριακή πρωτεύουσα υπερείχε σε υποδομές, προσβασιμότητα και οικονομική βιωσιμότητα, εξασφαλίζοντας για τρίτη φορά στην ιστορία της το δικαίωμα φιλοξενίας του διαγωνισμού.
Οι ημερομηνίες
Η Eurovision 2026 θα διεξαχθεί σε τρεις βραδιές:
- Ημιτελικοί: 12 και 14 Μαΐου
- Τελικός: 16 Μαΐου
Ο προϋπολογισμός και οι εκδηλώσεις
Ο δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιχ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της πόλης, ανακοινώνοντας προϋπολογισμό 22,6 εκατομμυρίων ευρώ για τη διοργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, με στόχο να δοθεί γιορτινός χαρακτήρας σε ολόκληρη την πόλη.
Η νίκη του JJ και η ιστορία της Αυστρίας στο θεσμό
Η φετινή ανάληψη της Eurovision οφείλεται στη νίκη του JJ (Johannes Pietsch) στη Βασιλεία, με το τραγούδι “Wasted Love”, που συνδύασε οπερατικά φωνητικά με techno στοιχεία. Ήταν η τρίτη νίκη της Αυστρίας στον θεσμό, μετά τον Udo Jürgens το 1966 και τη Conchita Wurst το 2014.
Ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο
Με την περσινή διοργάνωση να προσελκύει σχεδόν 160 εκατομμύρια τηλεθεατές, οι προσδοκίες για τη Eurovision 2026 είναι υψηλές. Για ακόμη μία φορά, η διοργάνωση υπόσχεται να ενώσει –αλλά και να διχάσει– την Ευρώπη με τον δικό της, μοναδικό τρόπο.
- Δημοσκόπηση Prorata: Διψήφιο προβάδισμα ΝΔ και διάχυτη απογοήτευση στην κοινωνία
- Προχωρά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας
- Οικονομολόγοι προειδοποιούν για την κρίση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας
- Μελέτης Ρεντούμης / Οικονομία της ευρωζώνης και επιπτώσεις για την Ελλάδα
- Αύριο η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ “ήρεμων νερών” και νέων εντάσεων