Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στις 15 Αυγούστου στο Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, με φόντο υψηλές απαιτήσεις ασφαλείας και διεθνές ενδιαφέρον.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο Άνκορατζ. Σύμφωνα με την ίδια, ο Τραμπ είναι «αποφασισμένος να προσπαθήσει να τερματίσει τον πόλεμο και να σταματήσει τις δολοφονίες», δηλώνοντας ότι προτιμά πάντα την ειρήνη και τη συνεργασία, όταν αυτές μπορούν να επιτευχθούν.
Πιθανοί χώροι συνάντησης
Η αχανής Αλάσκα διαθέτει ελάχιστους χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας για μια τέτοια συνάντηση. Πιθανές τοποθεσίες περιλαμβάνουν το διεθνές αεροδρόμιο του Άνκορατζ και τη στρατιωτική βάση Έλμεντορφ, που διαθέτουν διαδρόμους κατάλληλους για το Air Force One και το ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος. Σενάρια θέλουν επίσης το ξενοδοχείο Captain Cook να είναι υποψήφιος χώρος, καθώς έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν διεθνείς ηγέτες.

Προηγούμενες ιστορικές συναντήσεις
Το Άνκορατζ έχει αποτελέσει στο παρελθόν τόπο στάσης ή συνάντησης ηγετών, όπως το 1984 όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν συναντήθηκε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ και το 1971 όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον υποδέχθηκε τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο.
Στρατιωτικό σκηνικό
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλάσκα — τη Northern Edge, που ξεκινά στις 14 Αυγούστου και διαρκεί έως τις 29 του μήνα, και την Arctic Edge 2025, η οποία θα διαρκέσει όλο τον Αύγουστο. Οι ασκήσεις αυτές ενισχύουν το βαρύ πολιτικοστρατιωτικό πλαίσιο της επίσκεψης.