08 Σεπ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα – Δύο νεκροί και δύο τραυματίες στην επιχείρηση κατάσβεσης

Σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα – Δύο νεκροί και δύο τραυματίες στην επιχείρηση κατάσβεσης

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην Αττικοβοιωτία σημαδεύτηκε από μια νέα τραγωδία, όταν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης αεροπυρόσβεσης στην περιοχή της Ψάθας. Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους τα δύο μέλη του πληρώματος του ενός αεροσκάφους, ενώ οι δύο επιβαίνοντες του δεύτερου ελικοπτέρου διασώθηκαν τραυματισμένοι και μεταφέρονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η σύγκρουση στον αέρα

Το δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα που τα δύο ελικόπτερα επιχειρούσαν σε χαμηλό ύψος πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού στο ενεργό μέτωπο της φωτιάς στην Ψάθα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα δύο ελικόπτερα τύπου Bell, τα οποία ήταν μισθωμένα από το Πυροσβεστικό Σώμα, συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι το ένα ελικόπτερο προσέκρουσε στον έλικα του άλλου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πτώση τους σε δύσβατη χαράδρα.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση κινητοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς αρχικά είχε χαθεί η επικοινωνία με ένα από τα δύο ελικόπτερα.

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες

Οι διασώστες εντόπισαν χωρίς τις αισθήσεις τους τα δύο μέλη του πληρώματος του ενός ελικοπτέρου, επιβεβαιώνοντας το δυσμενέστερο σενάριο που είχε διαμορφωθεί τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα.

Αντίθετα, το πλήρωμα του δεύτερου ελικοπτέρου κατάφερε να επικοινωνήσει με το κέντρο επιχειρήσεων. Ο κυβερνήτης ενημέρωσε ότι ο συγκυβερνήτης είχε τραυματιστεί, ενώ και οι δύο ανασύρθηκαν με ελαφρά τραύματα και μεταφέρονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για προληπτικές εξετάσεις και νοσηλεία.

Ποιοι επέβαιναν στα ελικόπτερα

Σε κάθε ελικόπτερο επέβαιναν δύο άτομα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι χειριστές ήταν ρουμανικής καταγωγής, ενώ οι συντονιστές της αποστολής ήταν Έλληνες.

Τα δύο Bell συμμετείχαν στο μεγάλο σχέδιο αεροπυρόσβεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττικοβοιωτία, όπου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επιχειρούν δεκάδες εναέρια μέσα υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων και της έντασης της πυρκαγιάς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το δυστύχημα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση παραμένουν υπό διερεύνηση. Βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα φαίνεται να καταγράφουν τη στιγμή κατά την οποία το ένα ελικόπτερο έρχεται σε επαφή με το άλλο, πριν ακολουθήσει η πτώση.

Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να εξετάσουν το υλικό, τις επικοινωνίες των πληρωμάτων, τα σχέδια πτήσης και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ώστε να αποσαφηνιστούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Νέα τραγωδία μέσα στη μάχη με τις φλόγες

Το δυστύχημα αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα αεροπορικά συμβάντα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα και έρχεται να υπενθυμίσει τον εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα πληρώματα των εναέριων μέσων.

Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική και τη Βοιωτία, η απώλεια δύο μελών πληρώματος σκιάζει την επιχείρηση κατάσβεσης και ανοίγει έναν νέο κύκλο διερεύνησης για τις συνθήκες ασφαλείας των πτήσεων σε ιδιαίτερα απαιτητικές επιχειρήσεις χαμηλού ύψους.

Δείτε επίσης