Η εθνική Ελλάδας γνώρισε την τρίτη συνεχόμενη ήττα της στα προκριματικά του Μουντομπάσκετ, χάνοντας με 82-76 από την Ουκρανία στη Ρίγα της Λετονίας. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έμεινε έτσι στην 5η θέση του 9ου ομίλου με 3 νίκες και 4 ήττες και πλέον η πρόκριση στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ του Κατάρ γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Η Ουκρανία τιμώρησε το νωθρό ξεκίνημα
Η Ελλάδα μπήκε στο παιχνίδι χωρίς την απαιτούμενη ένταση στην άμυνα, επιτρέποντας στους Ουκρανούς να βρουν εύκολα σουτ από την περιφέρεια. Οι Κόβλιαρ και Σούλγκα εκμεταλλεύτηκαν τα κενά και η Ουκρανία προηγήθηκε με 22-14 στο 8ο λεπτό.
Ο Βασίλης Σπανούλης προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του με συνεχείς παρεμβάσεις, τόσο στα πρόσωπα όσο και στην τακτική προσέγγιση. Η βελτίωση ήταν άμεση, κυρίως στο αμυντικό κομμάτι.
Η Ουκρανία δυσκολεύτηκε σημαντικά να βρει λύσεις στη δεύτερη περίοδο και η εθνική κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι. Με το σκορ στο 37-36 η Ελλάδα πέρασε προσωρινά μπροστά, όμως οι τύποις γηπεδούχοι έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι με 40-37.
Κόβλιαρ και Σούλγκα έκαναν τη διαφορά
Η Ελλάδα είχε καταφέρει να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον Σβιάτοσλαβ Μίχαλιουκ, όμως δεν βρήκε απάντηση στους δύο παίκτες που έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Ο Σούλγκα και ο Κόβλιαρ συνέχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική άμυνα, ενώ ο Τκατσένκο με δύο συνεχόμενα τρίποντα έδωσε στην Ουκρανία προβάδισμα έξι πόντων, 54-48, στο 27΄. Δύο λεπτά αργότερα η διαφορά ανέβηκε στους οκτώ, με το σκορ στο 62-54.
Η Ελλάδα έδειχνε να δυσκολεύεται να βρει σταθερές επιθετικές λύσεις, με τον Νικ Καλάθη να αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.
Στο +11 η Ουκρανία και η Ελλάδα δεν μπόρεσε να επιστρέψει
Το σημείο που ουσιαστικά έκρινε την αναμέτρηση ήρθε στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Στο 32΄ η Ουκρανία πήρε για πρώτη φορά διψήφια διαφορά, προηγούμενη με 70-59.
Η ελληνική ομάδα προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν είχε την απαιτούμενη συνέπεια στην επίθεση ούτε τις λύσεις για να ανατρέψει την κατάσταση. Στο 36΄ η διαφορά έφτασε στο +14, με το σκορ στο 80-66, και το παιχνίδι ουσιαστικά είχε κριθεί.
Τα τελευταία λεπτά απλώς περιόρισαν την έκταση της ήττας, με την Ελλάδα να μειώνει στο τελικό 82-76.
Καλάθης και Ντόρσεϊ οι κορυφαίοι της Ελλάδας
Ο Νικ Καλάθης ήταν ο κορυφαίος της εθνικής, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 17 πόντους, 7/10 σουτ εντός πεδιάς και 8 ασίστ. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σημείωσε 16 πόντους, ανεβάζοντας την απόδοσή του κυρίως προς το τέλος, όταν όμως η διαφορά είχε ήδη διαμορφωθεί.
Σημαντική ήταν και η παρουσία του Ντίνου Μήτογλου με 13 πόντους, ενώ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πρόσθεσε 6 και ο Κώστας Αντετοκούνμπο 4.
Για την Ουκρανία, ο Κόβλιαρ ήταν ο πρώτος σκόρερ με 18 πόντους, έχοντας 3/5 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ο Σούλγκα πρόσθεσε 14 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια (4/5 τρίποντα), μαζί με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ.
Τελική κατάταξη και η κρίσιμη αναμέτρηση με την Ισπανία
Με την ήττα αυτή, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 5η θέση του ομίλου με ρεκόρ 3-4. Στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ προκρίνονται οι τρεις πρώτες ομάδες, γεγονός που αφήνει ελάχιστα περιθώρια για νέες απώλειες.
Η επόμενη αναμέτρηση αποκτά, επομένως, ιδιαίτερη σημασία. Η Ελλάδα υποδέχεται την Ισπανία τη Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 19:00 και χρειάζεται τη νίκη για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση.
Τα δεκάλεπτα: 24-19, 40-37, 64-59, 82-76.






