02 Ιούλ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Σφοδρή αντιπαράθεση για το τρομοκρατικό χτύπημα μετά τη Θεσσαλονίκη – Αιχμές Μαρινάκη κατά Αλέξη Τσίπρα

Σφοδρή αντιπαράθεση για το τρομοκρατικό χτύπημα μετά τη Θεσσαλονίκη – Αιχμές Μαρινάκη κατά Αλέξη Τσίπρα

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κλιμακώνεται με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο πεδίο της ασφάλειας, της δημόσιας ρητορικής και των ορίων πολιτικής ανοχής απέναντι στη βία. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για διαχρονική ανοχή σε φαινόμενα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ η αντιπολίτευση απαντά με κατηγορίες για εργαλειοποίηση της τραγωδίας και συνειδητή όξυνση του πολιτικού κλίματος.

Κυβερνητικό αφήγημα για ανοχή και «ομπρέλα προστασίας»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαμορφώνεται γραμμή που συνδέει τη δημόσια συζήτηση για τη βία με επιλογές προηγούμενων ετών στο πεδίο της νομοθεσίας και της πολιτικής ρητορικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για πρακτικές που, όπως ανέφερε, δημιουργούν «ομπρέλα πολιτικής προστασίας» γύρω από εγκληματικές συμπεριφορές. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε η αντιμετώπιση καταλήψεων και επεισοδίων βίας, με την επισήμανση ότι η πολιτική «μεταφοράς» τους στον χώρο του ακτιβισμού συνέβαλε σε κλίμα ανοχής.

Παράλληλα, κυβερνητικές αναφορές επαναφέρουν τη συζήτηση για τον Ποινικό Κώδικα και προηγούμενες αντιπαραθέσεις γύρω από την αυστηροποίηση των ποινών, ειδικά σε αδικήματα που σχετίζονται με επιθέσεις και χρήση εμπρηστικών μηχανισμών.

Κυρανάκης: «Κανονικοποιήθηκε ανοχή στην τρομοκρατία»

Πιο αιχμηρή πολιτική τοποθέτηση διατύπωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι σε κρίσιμες στιγμές νομοθετικών παρεμβάσεων υπήρξε σταθερή πολιτική αντίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα και τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε, αυτή η στάση συνέβαλε σε μια μακροχρόνια «κανονικοποίηση ανοχής», με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν συνθήκες που σήμερα επιστρέφουν στο δημόσιο πεδίο ως πρόβλημα ασφάλειας. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία τις αποδίδει σε πολιτική στόχευση συσπείρωσης.

Αντιπολίτευση: Κατηγορίες για φανατισμό και εργαλειοποίηση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο τόνος ανεβαίνει με αιχμή την κατηγορία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει ένα ποινικό και κοινωνικό γεγονός σε πολιτικό εργαλείο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. του χώρου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, Νίκος Νιφούδης, έκανε λόγο για δηλώσεις που στοχεύουν σε συγκεκριμένο ακροατήριο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει πολιτικά αντανακλαστικά μέσα από την όξυνση της συζήτησης για την ασφάλεια.

ΠΑΣΟΚ: Απόρριψη «εμφυλιοπολεμικής ρητορικής»

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ απορρίπτει τις πολιτικές αναγωγές που επιχειρούν σύνδεση της σημερινής συγκυρίας με ιστορικές περιόδους έντονου διχασμού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, χαρακτήρισε την κλιμάκωση της ρητορικής «εμφυλιοπολεμική», υποστηρίζοντας ότι η δημόσια συζήτηση δεν μπορεί να κινείται με όρους τεχνητής πόλωσης. Τόνισε ότι το πολιτικό διακύβευμα αφορά κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και όχι αναβίωση παλαιών διαιρετικών σχημάτων.

Ευρύτερη πολιτική αντίδραση: κοινός παρονομαστής η ένταση

Το σύνολο της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα, με διαφοροποιημένες αλλά συγκλίνουσες αιχμές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη, έκανε λόγο για επιστροφή της δημόσιας ζωής σε κλίμα πόλωσης που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή κοινωνική ωριμότητα.

Το ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μίλησε για ενέργειες με προβοκατόρικο χαρακτήρα που εντείνουν την ένταση.

Η Ελληνική Λύση, μέσω του Κυριάκου Βελόπουλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για προσπάθεια εργαλειοποίησης που εξυπηρετεί την κυβερνητική στρατηγική.

Πολιτικό κλίμα υπό πίεση μετά τη Θεσσαλονίκη

Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως καταλύτης για μια ευρύτερη πολιτική σύγκρουση γύρω από την ασφάλεια, τα όρια της πολιτικής ευθύνης και τη δημόσια γλώσσα για τη βία. Η κυβέρνηση επιμένει στη σύνδεση συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών με την καλλιέργεια ανοχής, ενώ η αντιπολίτευση βλέπει προσπάθεια μετατόπισης της συζήτησης από τα πραγματικά αίτια της βίας προς μια γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση.

Δείτε επίσης