Ανοιχτή η επίσημη ψηφοφορία της ΕΚΤ για τους πολίτες έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2026
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ιστορικός επανασχεδιασμός των χαρτονομισμάτων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με μια ελληνική πρόταση να διεκδικεί τη δική της θέση στα πορτοφόλια των Ευρωπαίων πολιτών. Η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος Μαρία Κάλλας έχει κατατεθεί ως επίσημη υποψηφιότητα για να κοσμήσει τη μπροστινή όψη του νέου χαρτονομίσματος των 5€.
Η Ελληνική Υπογραφή της Υποψηφιότητας
Το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό σχέδιο δημιουργήθηκε από τη διακεκριμένη Ελληνίδα ζωγράφο και χαράκτρια Μυρσίνη Βαρδοπούλου, η οποία επιλέχθηκε από την ΕΚΤ ανάμεσα στους 10 φιναλίστ δημιουργούς από ολόκληρη την Ευρώπη. Η πρόταση της κ. Βαρδοπούλου εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός».
Το σκεπτικό της σχεδιάστριας συνδέει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά με την καθημερινή ζωή:
Στη μπροστινή όψη, προτείνεται η εμβληματική μορφή της «La Divina» Μαρίας Κάλλας, ως διαχρονικό σύμβολο της όπερας.
Στην πίσω όψη, απεικονίζονται καλλιτέχνες του δρόμου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τέχνη ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία.
Στο ίδιο υποψήφιο πακέτο σχεδίων περιλαμβάνονται προσωπικότητες όπως ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν για το νόμισμα των 10€ και η Μαρί Κιουρί για τα 20€.
Γιατί στα 5€ και όχι σε μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα;
Πολλοί ενδέχεται να αναρωτηθούν γιατί μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα προτείνεται για τη χαμηλότερη ονομαστική αξία (5€) και όχι, για παράδειγμα, για το χαρτονόμισμα των 200€. Η απάντηση κρύβεται στη στρατηγική της καθημερινής κυκλοφορίας.
Η πραγματική αξία αυτής της επιλογής δεν βρίσκεται στον αριθμό που αναγράφεται στο χαρτονόμισμα, αλλά στην ευρεία διάδοσή του. Το πεντάευρω τυπώνεται και κυκλοφορεί σε τεράστιο αριθμό αντιτύπων σε σύγκριση με το χαρτονόμισμα των 200€. Κατά συνέπεια, η μορφή της Μαρίας Κάλλας θα περάσει από ασύγκριτα περισσότερα χέρια πολιτών και θα έχει τη μέγιστη δυνατή ορατότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Διαδικασία Επιλογής και η Ψηφοφορία
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πρόταση δεν αποτελεί την τελική επιλογή, αλλά μία από τις 10 επικρατέστερες υποψηφιότητες που διαγωνίζονται στην τελική φάση. Το σχέδιο της κ. Βαρδοπούλου αναμετράται με προτάσεις άλλων Ευρωπαίων καλλιτεχνών, καθώς και με την εναλλακτική θεματική ενότητα «Ποτάμια και Πτηνά».
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στα τέλη του 2026, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης. Η διαδικτυακή ψηφοφορία είναι ανοιχτή για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2026. Εφόσον η πρόταση προκριθεί, η τεχνική προετοιμασία θα ξεκινήσει το 2027, με τη σταδιακή κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων να αναμένεται λίγα χρόνια αργότερα.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα υποψήφια σχέδια και να στηρίξουν την ελληνική υποψηφιότητα για τη Μαρία Κάλλας, ψηφίζοντας στον επίσημο σύνδεσμο της ΕΚΤ: 👉 Συμμετοχή στην Επίσημη Ψηφοφορία της ΕΚΤ





