Η ηγεσία της Κούβας προχωρά στη σημαντικότερη οικονομική αναθεώρηση των τελευταίων δεκαετιών, εγκρίνοντας ένα πακέτο μέτρων που εισάγει πρωτόγνωρα στοιχεία ελεύθερης αγοράς σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κομμουνιστικά συστήματα του κόσμου.
Οι μεταρρυθμίσεις, που παρουσιάστηκαν στην Εθνοσυνέλευση και αναμένεται να εγκριθούν χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, επιχειρούν να δώσουν απάντηση στη βαθύτερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η απόφαση συνιστά μια έμμεση παραδοχή ότι το σημερινό παραγωγικό μοντέλο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις που δέχεται η κουβανική οικονομία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, πληθωρισμό, μείωση της παραγωγής και αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις, τράπεζες και επενδύσεις από το εξωτερικό
Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων διευρύνει σημαντικά τον χώρο δράσης της ιδιωτικής οικονομίας. Προβλέπει νέα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενθαρρύνει την εισροή ξένων επενδύσεων και ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή Κουβανών της διασποράς σε επενδυτικά σχήματα στη χώρα.
Ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές προβλέψεις περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ιδιωτικών έργων στον τομέα των ακινήτων, η μετατροπή κρατικών επιχειρήσεων σε εταιρικά σχήματα με μετοχική σύνθεση και η είσοδος ιδιωτικών τραπεζών σε έναν χρηματοπιστωτικό τομέα που μέχρι σήμερα βρισκόταν σχεδόν αποκλειστικά υπό κρατικό έλεγχο.
Για μια χώρα όπου η κρατική ιδιοκτησία και ο κεντρικός σχεδιασμός αποτέλεσαν επί δεκαετίες θεμελιώδεις πυλώνες της οικονομικής πολιτικής, οι αλλαγές αυτές συνιστούν βαθιά τομή.
Ο Ντίας-Κανέλ αναγνωρίζει τα εσωτερικά αδιέξοδα
Στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ απέφυγε να αποδώσει αποκλειστικά την κρίση στις εξωτερικές πιέσεις, υιοθετώντας μια ασυνήθιστα αυτοκριτική στάση.
Αν και επανέλαβε ότι το αμερικανικό εμπάργκο εξακολουθεί να επιβαρύνει σοβαρά την οικονομία της χώρας, αναγνώρισε ότι σημαντικό μέρος των προβλημάτων οφείλεται σε χρόνιες παθογένειες του ίδιου του κρατικού μηχανισμού.
Ο Κουβανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κανονιστικά εμπόδια που αποθαρρύνουν την παραγωγική δραστηριότητα, ενώ παραδέχθηκε ότι ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις αναβλήθηκαν επί χρόνια.
«Η κατάσταση απαιτεί επείγουσες και αναγκαίες αλλαγές», υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα ότι η κυβέρνηση θεωρεί πλέον αναπόφευκτη μια πιο ευέλικτη οικονομική προσέγγιση.
Πιέσεις από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών πιέσεων προς την Αβάνα. Από την αρχή του έτους, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τα μέτρα κατά της Κούβας, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις προμήθειες καυσίμων προς το νησί.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητά κυρώσεις κατά του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και της στρατιωτικά ελεγχόμενης επιχειρηματικής ομάδας GAESA, καταγγέλλοντας συστηματική καταστολή πολιτικών ελευθεριών και ζητώντας βαθύτερες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η συγκυρία δημιουργεί ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον για την κουβανική ηγεσία, η οποία αναζητά τρόπους να σταθεροποιήσει την οικονομία χωρίς να αμφισβητήσει τον πολιτικό έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αντιδράσεις στο εσωτερικό του καθεστώτος
Ο Ντίας-Κανέλ αναγνώρισε ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν απολαμβάνει καθολική αποδοχή στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού. Οι πιο συντηρητικές πτέρυγες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τη διεύρυνση του ιδιωτικού τομέα, φοβούμενες ότι μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αποδυνάμωση του κρατικού ελέγχου.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας κατέστησε σαφές ότι οι αλλαγές δεν μπορούν πλέον να αναβληθούν. Σημαντική πολιτική βαρύτητα έχει και η δημόσια στήριξη του πρώην ηγέτη Ραούλ Κάστρο, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή επιρροή στο εσωτερικό του καθεστώτος.
Η οικονομία ως γέφυρα με την Ουάσιγκτον
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση των αμερικανικών πιέσεων.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διμερείς σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν εφόσον η κουβανική κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγές.
Παραμένει ωστόσο ασαφές κατά πόσο οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνοδευτούν από πολιτικό άνοιγμα ή αν η ηγεσία της χώρας επιχειρεί να ακολουθήσει ένα μοντέλο ανάλογο με εκείνο της Κίνας και του Βιετνάμ, όπου η οικονομική φιλελευθεροποίηση συνυπάρχει με τον μονοκομματικό πολιτικό έλεγχο.
Μια ιστορική καμπή για την Κούβα
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα στην Αβάνα ενδέχεται να σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της κουβανικής οικονομίας από την επανάσταση του 1959. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξισορροπήσει δύο αντικρουόμενες ανάγκες: τη διατήρηση του πολιτικού συστήματος και την προσέλκυση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την οικονομική επιβίωση της χώρας.
Το κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις θα αποδειχθούν αρκετές για να αναστρέψουν την πολυετή οικονομική καθίζηση παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Εκείνο που φαίνεται βέβαιο είναι ότι η Κούβα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η αγορά αποκτά ρόλο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασύμβατος με τις βασικές αρχές του κουβανικού μοντέλου.






