Η επιστροφή του Γιάννη Δραγασάκη στα κοινοβουλευτικά έδρανα, αυτή τη φορά ως ανεξάρτητου βουλευτή, ανοίγει έναν νέο κύκλο συζητήσεων για την επόμενη ημέρα στον κατακερματισμένο χώρο της Αριστεράς. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του ιστορικού στελέχους δεν περιορίζονται σε διαπιστώσεις για την κρίση εκπροσώπησης που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατυπώνουν μια πολιτική πρόταση για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, με σαφείς αναφορές στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος, μιλώντας στη Ναυτεμπορική TV, περιέγραψε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εκλέχτηκα δεν υπάρχει τώρα». Η φράση αυτή συμπυκνώνει το βάθος των αλλαγών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Κουμουνδούρου και αναδεικνύει το πολιτικό κενό που επιχειρούν να καλύψουν στελέχη με μακρά διαδρομή στον χώρο.
Η επιλογή της ανεξαρτητοποίησης
Η απόφαση του Γιάννη Δραγασάκη να παραμείνει στη Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής δεν παρουσιάστηκε ως προσωπική στρατηγική. Αντίθετα, ο ίδιος αποκάλυψε ότι στις συζητήσεις που είχε με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε μια σαφή προτροπή να αξιοποιήσει τη θεσμική του παρουσία προς όφελος της αποκλιμάκωσης των εσωτερικών αντιπαραθέσεων.
Όπως ανέφερε, υπήρξε «μια παρότρυνση για να μπω στη Βουλή και να δράσω ως ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς και αν μπορέσω να βοηθήσω για την αλλαγή κλίματος».
Η διατύπωση έχει τη σημασία της. Ο όρος «ανεξάρτητος βουλευτής της Αριστεράς» παραπέμπει σε έναν ρόλο που υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια και επιχειρεί να λειτουργήσει ως γέφυρα σε έναν χώρο όπου οι γραμμές επικοινωνίας έχουν διαρραγεί.
Οι τρεις μετατοπίσεις που προτείνει
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα περιέγραψε ένα πλαίσιο τριών πολιτικών μετατοπίσεων, το οποίο θεωρεί απαραίτητο για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης.
Η πρώτη αφορά τη μετάβαση «από την πολεμική στον διάλογο». Ο Γιάννης Δραγασάκης έθεσε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε προοπτική ανασύνθεσης την επανεκκίνηση της επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών δυνάμεων της Αριστεράς.
«Δεν είναι δυνατόν στον χώρο της Αριστεράς να υπάρχουν δυνάμεις που να μην συνομιλούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη μετατόπιση σχετίζεται με την ανάγκη μεταφοράς του κέντρου βάρους «από τα πρόσωπα στις πολιτικές και στις ιδέες». Πρόκειται για μια τοποθέτηση που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια περίοδο κατά την οποία οι εσωκομματικές συγκρούσεις και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις έχουν κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο γύρω από τον προοδευτικό χώρο.
Η τρίτη αφορά τη μετάβαση «από τις διαφωνίες στους κοινούς στόχους». Ο ιστορικός παράγοντας της Αριστεράς εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πεδία συνεννόησης τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα.
«Είναι ντροπή να λέμε ότι σήμερα δεν υπάρχουν στην Αριστερά πέντε κοινοί στόχοι για τους οποίους να παλέψουμε», ανέφερε, επιχειρώντας να αναδείξει το έλλειμμα πολιτικής συνεννόησης.
Το μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Οι παρεμβάσεις Δραγασάκη ερμηνεύονται από αρκετούς ως μια έμμεση παρέμβαση στη συζήτηση για την ταυτότητα και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαπίστωση ότι το κόμμα με το οποίο εξελέγη «δεν υπάρχει τώρα» συνιστά μια σαφή αποτύπωση της απόστασης που χωρίζει τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο της κυβερνητικής του εμπειρίας.
Την ίδια στιγμή, η επιμονή του στην ανάγκη μετατόπισης από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις στις πολιτικές προτάσεις μπορεί να διαβαστεί ως ένα σχόλιο για τη δημόσια εικόνα που εκπέμπει σήμερα ο χώρος.
Χωρίς να διατυπώνει ευθείες επικρίσεις, ο Γιάννης Δραγασάκης καταθέτει μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα, βασισμένη στη σύνθεση, στον διάλογο και στην αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων.
Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα
Ιδιαίτερο βάρος έχουν οι αναφορές του στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην πρωτοβουλία της ΕΛ.Α.Σ., σημειώνοντας ότι ο όρος «Αριστερή Συμπαράταξη» τον εκφράζει πολιτικά.
Παράλληλα, απέδωσε καθοριστική σημασία στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο πρώην πρωθυπουργός σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια συγκρότησης μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.
Η αναγνώριση αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς προέρχεται από ένα πρόσωπο που υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα στις πιο κρίσιμες στιγμές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, οι επισημάνσεις του περί ανάγκης υπέρβασης της προσωποκεντρικής πολιτικής λογικής αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα για το μοντέλο ηγεσίας που θεωρεί καταλληλότερο για την επόμενη ημέρα.
Η αναζήτηση νέου πολιτικού κλίματος
Η παρέμβαση Δραγασάκη δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις για το μέλλον της Αριστεράς. Αποτυπώνει, όμως, την αγωνία ενός στελέχους που έχει ταυτιστεί με κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής πορείας του χώρου και βλέπει σήμερα τη διάσπαση και την αδυναμία διαμόρφωσης κοινού βηματισμού.
Το αν οι εκκλήσεις του για διάλογο και συνεννόηση θα βρουν ανταπόκριση παραμένει ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του στη Βουλή ως ανεξάρτητου βουλευτή προσθέτει μία ακόμη φωνή στη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης Αριστεράς.
Το πολιτικό του στοίχημα είναι φιλόδοξο: να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού κλίματος, σε μια περίοδο κατά την οποία οι φυγόκεντρες τάσεις μοιάζουν ισχυρότερες από τις δυνάμεις της σύνθεσης.





