22 Μάι 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Υποκλοπές: Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή – Ένταση για την Εξεταστική και τη διάταξη των 151 ψήφων

Υποκλοπές: Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή – Ένταση για την Εξεταστική και τη διάταξη των 151 ψήφων

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Σε κλίμα σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρεί από τη διαδικασία καταγγέλλοντας κυβερνητική μεθόδευση. Η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να απαιτηθούν 151 ψήφοι για την έγκριση της Εξεταστικής πυροδότησε νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης, με βαριές εκφράσεις και εκατέρωθεν κατηγορίες για θεσμική εκτροπή.

Αποχώρηση ΠΑΣΟΚ και επίθεση Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη συνεδρίαση, τονίζοντας πως η παράταξη «δεν θέλει να νομιμοποιήσει το θέατρο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με πρωταγωνιστή τον κ. Βορίδη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «αδύναμο και εκβιαζόμενο», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «κακοποιεί τη Δημοκρατία για να διατηρήσει την εξουσία».

Η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε μετά τη διαδικαστική εμπλοκή που προκάλεσε η παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το απαιτούμενο όριο ψήφων για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η παρέμβαση Βορίδη και το επιχείρημα περί εθνικής ασφάλειας

Το ζήτημα έθεσε εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η πρόταση για Εξεταστική αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ και άρα συνδέεται με θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, σε τέτοιες περιπτώσεις το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές, και όχι 120, όπως ισχύει για το λεγόμενο «δικαίωμα της μειοψηφίας».

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι η αποστολή της ΕΥΠ περιλαμβάνει ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας, εθνικής ασφάλειας και στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, άρα οποιοσδήποτε κοινοβουλευτικός έλεγχος που αφορά τη λειτουργία της υπηρεσίας εντάσσεται στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.

«Το Σύνταγμα θέτει την εξαίρεση, όχι ο Βορίδης», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά θεωρεί πως αυτή πρέπει να γίνει με την προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε έντονη αντίδραση από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έκαναν λόγο για «διαδικαστικά και δικονομικά τερτίπια», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», καταγγέλλοντας πολιτικό σχεδιασμό με κυβερνητική ευθύνη.

Το κλίμα οξύνθηκε περαιτέρω καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι μεταβάλλει τους κανόνες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ώστε να δυσκολέψει την ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών.

Η απόφαση της Βουλής

Τελικά, έπειτα από ψηφοφορία διά εγέρσεως, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας επί του διαδικαστικού ζητήματος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ως αποτέλεσμα, η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών απαιτεί πλέον την απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας, δηλαδή 151 θετικές ψήφους, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα σε μία από τις πιο φορτισμένες κοινοβουλευτικές συγκρούσεις των τελευταίων μηνών.

Δείτε επίσης