Σε “πάρκο υπουργείων” μετατρέπεται η ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό- Μετακομίζει και το Μαξίμου

Τουλάχιστον εννέα υπουργεία πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν τα τελευταία 24ωρα, να μετακομίσουν σε ένα “υπουργικό πάρκο” που θα δημιουργηθεί στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού το οποίο θα επισκεφθεί το Σάββατο, ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μαζί με τα εννέα υπουργεία θα μετακομίσει και το… Μαξίμου.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, το καλοκαίρι του 2019, όταν ο νέος, τότε πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι δεν χωράει ο ίδιος και το πολυπληθές επιτελείο του στο Μαξίμου ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετώπιζαν και πολλά υπουργεία τα οποία στεγάζονται σε νοικιασμένα κτήρια.

Το μεγαλοπρεπές σχέδιο που εκπονήθηκε από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, υπό την εποπτεία του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Άκη Σκέρτσου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη μεταφορά του εργοστασίου των ΕΑΣ στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου. Δηλαδή τη συγχώνευση και τον επίσημο πλέον παροπλισμό του, καθώς και τον ενταφιασμό του λεγόμενου «πολιτικού τομέα», της παραγωγής πυρομαχικών για μη στρατιωτική χρήση, όπως και των κυνηγετικών φυσιγγίων της ΠΥΡΚΑΛ που κάποτε μεσουρανούσαν στη διεθνή αγορά.

Στη θέση του εργοστασίου θα γίνει το υπουργικό πάρκο με μεταφορά (τουλάχιστον) εννέα  υπουργείων και δημιουργία «πρωθυπουργικής διεύθυνσης» στον 7ο όροφο του κτιρίου της κεντρικής διοίκησης, στο παλαιό γραφείο του εκλιπόντος επιχειρηματία Μποδοσάκη.

Τα υπουργεία που θα φύγουν από την έδρα που χρησιμοποιούν σήμερα επελέγησαν γιατί είτε νοικιάζουν τα γραφεία τους – κι έτσι το Δημόσιο θα εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ ετησίως – είτε γιατί είναι διάσπαρτες οι υπηρεσίες τους και θα είναι πολύ πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό να βρίσκονται όλες στον ίδιο χώρο. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Γενική Γραμματεία Τύπου και άλλα.

Τα ακίνητα από τα οποία θα αποχωρήσουν τα Υπουργεία, εφόσον ανήκουν στο Δημόσιο, θα δοθούν στη συνέχεια για εμπορικές χρήσεις, αυξάνοντας έτσι το οικονομικό όφελος από την κίνηση αυτή.

Ο χώρος που στεγάζονταν οι υπηρεσίες και το εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας ΠΥΡΚΑΛ εκτείνεται σε περίπου 160 στρέμματα στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού, πλησίον της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ). Ένα σημαντικό μέρος του θα γίνει πάρκο και θα αποδοθεί στους πολίτες, ενώ το υπόλοιπο θα στεγάσει τα υπουργεία.

Το μεγάλο αυτό έργο σχεδιάζεται να γίνει με ΣΔΙΤ και φιλοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να τρέξει γρήγορα και να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της παρούσας θητείας της κυβέρνησης, μέχρι δηλαδή το καλοκαίρι του 2023.

 

About Author