Ενα ακόμη Πάσχα με lockdown;

Η ανάλυση των λυμάτων απομακρύνει την άρση των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα, με το πιθανότερο σενάριο να «δείχνει» παράταση του lockdown

Όπως μετέδωσε το Mega, τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα υπολογίζουν οι επιστήμονες ότι θα χρειαστεί για να αρχίσει η πτωτική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα,

Το υψηλό ποσοστό θετικότητας ανησυχεί τους επιδημιολόγους, οι οποίοι στρέφουν όλη τους την προσοχή στην εβδομάδα που έρχεται.

Και η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαψεύδει τις φήμες περί διατήρησης του σκληρού lockdown για ακόμη έναν μήνα προκειμένου να «σωθεί» το Πάσχα. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν χθες ότι τα σενάρια που διακινούνται για απόφαση παράτασης του lockdοwn έως τις 25 Απριλίου δεν έχουν απολύτως καμία βάση.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς όμως να κλονστεί το σύστημα υγείας και για οποιαδήποτε επόμενη απόφαση θα σταθμίσει πρώτα την επιδημιολογική εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η επαναλειτουργία των σχολείων, δίχως να έχει αποσαφηνιστεί αν οι δύο δραστηριότητες σχεδιάζεται να ανοίξουν ταυτόχρονα. Το λιανεμπόριο έχοντας πάρει αρκετές αναβολές, και σύμφωνα με τον τελευταίο σχεδιασμό, προβλεπόταν να ανοίξει στις 29 Μαρτίου.

Επόμενος στόχος είναι αυτός της 5ης Απριλίου, αλλά και πάλι απαιτεί γρήγορα αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας, κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη έρχεται πολύ αργά καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

«Η πρώτη ύφεση που είδαμε ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και ελπίζουμε αυτή η ύφεση να επανέλθει κι αυτή την εβδομάδα, ώστε να υπάρξει μια τάση σταθεροποίησης», τόνισε.

Παρόλα αυτά υπάρχει μερίδα ειδικών που προτείνουν μια μερική, διστακτική χαλάρωση, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος που προτείνει το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων, με ραντεβού και «κόφτη».  Τονίζει, ωστόσο, πως δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα άλλο και εκτιμάει ότι θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Λίγο διαφορετική προσέγγιση αλλά στο ίδιο σκεπτικό, έχει και η  πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, η οποία αναγνωρίζοντας την τεράστια πίεση στα νοσοκομεία αλλά και την κόπωση των πολιτών, και κρίνοντας πως μεγάλο μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από ενδοοικογενειακή μετάδοση και ασυμπτωματικούς, προτείνει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από τις 10-15 Απριλίου και μετά. Όμως μόνο αυτή τη δραστηριότητα, όπως λέει και έπειτα τα καταστήματα. «Δεν γίνονται όλα μαζί», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση φαίνεται επίσης να συσχετίζει το άνοιγμα της αγοράς με ένα θετικό αποτύπωμα από τα τα self-test που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες, καθώς , όπως έχει σημειώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος στόχος είναι να ανοίξουν αυτές οι δραστηριότητες με ασφάλεια και με ένα επιπλέον εργαλείο, τα self-test το οποίος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές Απριλίου.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει, προφανώς, στην πρόληψη, αλλά και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση των ασυμπτωματικών ασθενών που μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην το γνωρίζουν και βεβαίως στην καλύτερη ιχνηλάτηση», έχει πει η Αριστοτελία Πελώνη.

About Author