Λινού: Αν δεν κάνουμε ιχνηλάτηση για κάθε θετικό τεστ, είναι σαν να μην το κάνουμε

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού και τα rapid test που θα διατίθενται από τα φαρμακεία, μίλησε η Αθηνά Λινού.

«Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων και θετικότητας. Πάνω από 5% των τεστ που γίνονται καθημερινά είναι θετικά. Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα και αυτό σημαίνει έμμεσα ότι όλοι μας είναι πιθανόν να νοσούμε. Χρειάζονται μέτρα, αλλά πολλές φορές δεν είναι αυτά που θα μειώσουν τη διασπορά», επισήμανε στον ΘΕΜΑ 104,6 η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής.

«Πολύ καιρό τώρα προσπαθώ να πιέσω για να είναι ελεύθερη η πρόσβαση σε υπαίθριο χώρο και να αυξηθεί η δυνατότητα αερισμού των κλειστών χώρων έτσι ώστε η διασπορά να μειωθεί γενικώς. Ο ιός συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς. Αυτοί οι χώροι μπορεί να είναι αυτήν τη στιγμή τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ», επισήμανε.

»Χρειάζεται πολλή προσοχή για να αραιώσουν αυτοί οι χώροι, να αερίζονται καλύτερα και να χρησιμοποιούνται μάσκες με υψηλή αποτελεσματικότητα για να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση. Τα μέτρα δεν φαίνεται να ενθαρρύνουν κάτι τέτοιο. Τα εξωτερικά ιατρεία είναι μεγάλο πρόβλημα και η διασπορά στα νοσοκομεία, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είναι υπαρκτή. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα της μη επαρκούς ή της ανυπαρξίας της ιχνηλάτησης», εξήγησε.

Αναφερόμενη στα rapid test που θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία η κ. Λινού τόνισε: «Πρέπει να μελετηθεί ποιο θα είναι αυτό το τεστ που θα δοθεί στα φαρμακεία και ποια η ειδικότητα και η ευαισθησία. Από εκεί και πέρα, εάν δεν στήσουμε ιχνηλάτηση για κάθε θετικό τεστ, είναι σαν να μην το κάνουμε, δεν ωφελεί».

About Author