ΕΜΑ: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca – Δεν σχετίζεται με θρομβώσεις

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «ξεκάθαρα ασφαλές και αποτελεσματικό», ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων που έκανε η επιτροπή ασφαλείας του οργανισμού. Όπως ανακοίνωσε η Έμερ Κοκ, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων και «δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΜΑ καλεί τις χώρες να συνεχίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Παράλληλα, η κυρία Κουκ, είπε ότι ο EMA προτίθεται να πραγματοποιήσει κι άλλες μελέτες παρατήρησης, για να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα και ζήτησε από άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν εκδηλώσει παρενέργειες να το αναφέρουν οπωσδήποτε στον γιατρό τους.

Κι αυτό διότι «ακόμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με βεβαιότητα την αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των περιπτώσεων θρόμβων αίματος και του εμβολίου», όπως χαρακτηριστικά είπε. Την ίδια στιγμή επανέλαβε την θέση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από τον Covid-19 και ότι οι εμβολιασμοί έδειξαν τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19.

Η ίδια τόνισε ότι περισσότεροι από 2.500 συμπολίτες μας στην ΕΕ έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid, μέσα σε μόνο μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα και ως εκ τούτου η αναθεώρηση του εμβολίου αποτέλεσε την υψηλότερη προτεραιότητα του EMA.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες κινητοποιήθηκαν για την αναθεώρηση και ότι τα κράτη-μέλη έχουν περισσότερες πληροφορίες για να χαράξουν τις πολιτικές εμβολιασμών, αφού ορισμένες χώρες πάγωσαν τις εκστρατείες τους.

Παίρνοντας τον λόγο η Σαμπίν Στράους, πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας εμβολίων του EMA, ανέφερε ότι μεμονωμένες περιπτώσεις από όλη την Ευρώπη θρομβοεμβολικών επεισοδίων διερευνήθηκαν και πως δεν υπάρχει, βάσει συμπερασμάτων, υψηλότερος συνολικός κίνδυνος να προκύψουν τέτοιου τύπου επεισόδια μετά τον εμβολιασμό.

Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, ότι «το εμβόλιο πιθανώς και να μειώνει την πιθανότητα τέτοιων συμβάντων». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «σε μερικές περιπτώσεις, μικροσκοπικοί θρόμβοι αναπτύχθηκαν σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία τις πρώτες επτά με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος, που σχετίζονται με θρομβοπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (βοηθούν να πήξει το αίμα) με ή χωρίς αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων φλεβωδών κόλπων και των εγκεφαλικών φλεβών (CVST) που αποστραγγίζουν το αίμα από τον εγκέφαλο.

Αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις, καθώς περίπου 20 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της ΕΕ είχαν λάβει το εμβόλιο από τις 16 Μαρτίου και ο EMA είχε εξετάσει μόνο επτά περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία (διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, DIC) και 18 περιπτώσεις με CVST.

Η αιτιολογική σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και αξίζει περαιτέρω ανάλυση. Για αυτό και όπως είπε θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες και τόνισε ότι αυτά τα συμβάντα είναι εξαιρετικά σπάνια μεταξύ περίπου 20 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων (τα 11 εκατομμύρια στη Βρετανία).

About Author