Θεμιστοκλέους: Από τέλος Μαρτίου θα μπορεί να υπάρχει επιλογή εμβολίου – Στο 85% το ποσοστό εμβολιασμών με AstraZeneca

Από το τέλος Μαρτίου, οπότε αναμένεται να ενωθούν τα συστήματα των εμβολίων Pfizer και Moderna από τη μία και AstraZeneca από την άλλη, «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει ποιο εμβόλιο θέλει να κάνει», εφόσον φυσικά υπάρχει επάρκεια, δήλωσε κατά την ενημέρωση της Τρίτης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Στο ερώτημα, αν θα δοθεί δυνατότητα υποκατάστασης, στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca και αρνηθεί τη δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε:

«Το θέμα, αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει τη δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πεί».

Κατά την ενημέρωση τονίστηκε, ότι το ποσοστό εμβολιασμών AstraZeneca είναι στο 85% και δεν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις.

«Να θυμίσω ότι είναι ένα εμβόλιο, το οποίο φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ακόμα και φιαλίδιο να ανοιχτεί, μετακυλίεται στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες ομάδες» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

About Author