Κοροναϊός: Από 30% – 100% περισσότερο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη σύμφωνα με έρευνα

Περισσότερο θανατηφόρα από 30% έως 100% θεωρείται η βρετανική μετάλλαξη του κοροναϊού, που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο, οπότε και εντοπίστηκε. Σύμφωνα με ερευνητές, η παραλλαγή του κοροναϊού B.1.1.7 είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ διαθέτει και υψηλότερα ποσοστά θνητότητας.Σε μελέτη, που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας στην Βρετανία, μεταξύ ατόμων που προβλήθηκαν από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος και ατόμων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα.

Η παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίσθηκε στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διασπορά των μεταλλάξεων του κοροναϊού είναι μεγάλη και στην Ελλάδα, σε βαθμό που να διαπιστώνεται ότι πλέον κυριαρχούν στη χώρα.

Η βρετανική παραλλαγή παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα του ιού – σχετικά μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων – και ορισμένες από αυτές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κοροναϊού.

Στην βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στη British Medical Journal, η προσβολή από την νέα παραλλαγή του covid-19 οδήγησε σε 227 θανάτους, σε δείγμα 54.906 ασθενών, σε σύγκριση με τους 141 θανάτους σε ίδιο δείγμα ασθενών, που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη του ιού.

«Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να μεταδίδεται με ταχύτητα, αυτό καθιστά τη B.1.1.7, απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Exeter University που συμμετείχε στην έρευνα.

About Author