Διερευνητικές Ελλάδας –Τουρκίας: Αυτές τις ημερομηνίες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με την Άγκυρα

Στην Αθήνα στις 15 και 16 Μαρτίου θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα.

Μετά από πέντε χρόνια, Ελλάδα και Τουρκία έκατσαν ξανά στο ίδιο τραπέζι στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η εν λόγω συνάντηση θα χαρακτηριζόταν πιο πολύ αναγνωριστική και η διάρκειά της ήταν περίπου τρεις ώρες.

Τότε, είχε γίνει γνωστό πως οι επόμενες επαφές θα γίνονταν στην Αθήνα, στις αρχές του Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί η ημερομηνία.

Η τουρκική αντιπροσωπεία είχε θέσει στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τονίσει ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά από μία διακοπή πέντε ετών, έγινε σε μια «πολύ καλή ατμόσφαιρα».

Όπως είχε γράψει το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, διαβεβαίωσε για το «πολύ καλό κλίμα» στον διάλογο Αθήνας-Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ενόψει του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών:

«Η χώρα αντιμετώπισε πολύ μεγάλες προκλήσεις, στάθηκε όρθια, στάθηκε όρθια στον Έβρο, στάθηκε όρθια στα θαλάσσια σύνορα, αντιμετώπισε τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση.

Έχτισε συμμαχίες, ενίσχυσε ταυτόχρονα την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και καθόμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί τη μεγάλη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχοντας απόλυτη πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη και στις συμμαχίες μας και στις δυνατότητές μας. Και νομίζω το ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να ακούγεται ειδικά εδώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

About Author