Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη σύμφωνα με έρευνα

Τα προκαταρκτικά δεδομένα μία μελέτης της Οξφόρδης δείχνουν ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την AstraZeneca κατά του Covid-19, είναι αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής P1, η οποία εντοπίστηκε αρχικά στη Βραζιλία. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως το σκεύασμα δεν θα χρειαστεί να τροποποιηθεί για να προστατεύει από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώνυμη πηγή, καθώς τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η πηγή δεν έδωσε λεπτομερή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της παραλλαγής, διευκρινίζοντας ότι τα πλήρη ευρήματα της μελέτης θα ανακοινωθούν σύντομα, πιθανώς μέσα στον Μάρτιο.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης, η οποία είναι παρόμοια με την P1, με αποτέλεσμα η Νότια Αφρική να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου στη χώρα.

Δεδομένα για μη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinovac
Οι νέες πληροφορίες έρχονται μετά τη μικρού δείγματος μελέτη, που έδειξε ότι το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac για τον νέο κοροναϊό ενδέχεται να μην προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής της Βραζιλίας.

Απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό, το ινστιτούτο Fiocruz, που έστειλε τα δείγματα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της μελέτης, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με τη μελέτη, καθώς αυτή διευθύνονταν από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι εκπρόσωποι τόσο της φαρμακευτικής εταιρείας όσο και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η παραλλαγή P1 συγκαταλέγεται στους παράγοντες, τους οποίους οι επιδημιολόγοι θεωρούν ως αιτίες για την αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων, την ώρα που παραμένει η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για την αντίσταση της παραλλαγής στα εμβόλια.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βραζιλία
Η Βραζιλία συνεχίζει να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα περισσότερους από 260.000 θανάτους εξαιτίας του Covid-19, επί συνόλου 10,7 εκατ. μολύνσεων από τον νέο κοροναϊό, από την αρχή της υγεινομικής κρίσης.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα κατέγραψε νέα τραγικά ημερήσια ρεκόρ σε ό,τι αφορά τους νεκρούς.

About Author