Εμβόλιο AstraZeneca: Προς έγκριση η χορήγησή του στους άνω των 65 και στην Ελλάδα

Ένα βήμα πριν την έγκριση της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, για τους πολίτες άνω των 65, βρίσκονται οι αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι, «με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα».

Την απόφαση έγκρισης είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης, για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση του ΕΣΥ. «Το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας», είχε αναφέρει.

Το εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είχε αποφασιστεί σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, να χορηγείται μόνον σε άτομα κάτω των 65 ετών. Κάτι τέτοιο οφειλόταν στην έλλειψη επαρκών δεδομένων για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ωστόσο, η στάση των αρμόδιων αρχών έχει αρχίσει να αλλάζει, μετά τα αποτελέσματα νέων μελετών από τη Γερμανία, που καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο εμφανίζει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση σε πολίτες άνω των 65 ετών, σε Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, όπου χορηγείται σε πολίτες 65-74 ετών με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και στην Αυστρία.

«Ναι» στη χρήση του εμβολίου για τους άνω των 65 και είπε η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού της Γερμανίας (StiKo) που αναθεώρησε προηγούμενη αξιολόγησή τους.

Η Επιτροπή επικαλείται νέες μελέτες, βάσει των οποίων το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα για τους πιο ηλικιωμένους, οι οποίοι περιμένουν να εμβολιαστούν, καθώς τώρα θα έρθει η σειρά τους πιο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

About Author