Νέο κόμμα στον χώρο του Κέντρου ή μετάλλαξη του “Ποταμιού”

Ενα νέο κόμμα ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας, φιλοδοξώντας να εκπροσωπήσει τους πολίτες που τοποθετούν τον εαυτό τους στον χώρο του Κέντρου.

Με πολιτική μαγιά από το Ποτάμι και επιδίωξη να κινηθεί στο φάσμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, η πρωτοβουλία λειτουργεί προς το παρόν με τη μορφή πολιτικής κίνησης με την ονομασία «εΜείς». Ωστόσο, μόλις οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία το επιτρέψουν οι μετέχοντες στο εγχείρημα εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν το επόμενο βήμα με την επίσημη ίδρυση πολιτικού φορέα, έπειτα από τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου.

Κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια είναι ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος έχει θητεύσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σε παράταξη μαζί με τον Σπύρο Βούγια. Ο κ. Νυφούδης, επιχειρηματίας στην εστίαση στο επάγγελμα, ήταν από τα στελέχη εκείνα που είχαν διαφωνήσει με την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να βάλει λουκέτο στο Ποτάμι και τον τελευταίο περίπου χρόνο από κοινού με άλλα πρώην μέλη του κόμματος ή φίλα προσκείμενους σε αυτό έχουν ιδρύσει την πολιτική κίνηση «εΜείς», με σκοπό τη δημιουργία κόμματος.

«Μας πρόλαβε ο κορονοϊός», δηλώνει ο ίδιος σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» και εξηγεί ότι ο φορέας τοποθετείται στο ευρύτερο κέντρο, στη βάση της αντίληψης υπέρ μιας φιλελεύθερης αγοράς με κοινωνικό πρόσωπο και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Οι συμμετέχοντες τάσσονται επίσης υπέρ των μεταρρυθμίσεων και εναντιώνονται στον λαϊκισμό και την πελατειακή λογική.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι στοχεύουν σε ένα πολιτικό ακροατήριο αναποφάσιστων που είτε δυσαρεστείται είτε διαψεύδεται από τη Ν.Δ., χωρίς όμως να τους αφήνουν αδιάφορους και οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κινήματος Αλλαγής και οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού. Στο «εΜείς» θεωρούν ακόμη ότι εν δυνάμει ψηφοφόροι τους μπορούν να είναι όσοι έχουν κατά το παρελθόν ψηφίσει Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ ή συμφωνούσαν παλαιότερα με το εκσυγχρονιστικό ρεύμα του Κώστα Σημίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Νυφούδη, ο οποίος για την ώρα εκτελεί χρέη εκπροσώπου Τύπου, υπάρχει μια δεξαμενή αναποφάσιστων που εγκαταλείπουν τη Ν.Δ., διαβλέποντας ότι η ελπίδα τους για μια διαφορετική διακυβέρνηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν επαληθεύεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρώτη τους ανακοίνωση με τίτλο «η υπομονή μας τελειώνει» είχε ως αφορμή τα γεγονότα της Ικαρίας και το κορονογεύμα-πρόκληση του πρωθυπουργού.

Στις διαδικασίες υπολογίζεται ότι μετέχουν 200 ενεργά μέλη από όλη την Ελλάδα που συνεδριάζουν μέσω της Εκτελεστικής Γραμματείας με συντονιστή τον Δημήτρη Ζαγκατζή από τη Λάρισα, ενώ έχουν ανοιχτούς διαύλους και με άλλα μικρά κόμματα και κινήσεις του μεταρρυθμιστικού και οικολογικού χώρου, καθώς η απλή αναλογική δίνει δυνατότητες συνεργασιών.

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

About Author