Μόσιαλος: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer και στη βρετανική μετάλλαξη

Εξίσου αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Pfizer έναντι στη βρετανική παραλλαγή, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού ασφαλιστικού φορέα Leumit. Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, επικαλούμενος σχετική δημοσίευση της Haaretz.

Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, η πρώτη ανάλυση (των ερευνητικών ομάδων των Prof Vinker & Dr. Yehuda του φορέα Leumit) συμπεριέλαβε 9.000 δείγματα, που ελήφθησαν από πολίτες που είχαν κολλήσει τον ιό από την έναρξη των εμβολιασμών στις 20 Δεκεμβρίου.

Ανάμεσά τους υπήρχαν και δείγματα από 800 εμβολιασθέντες και η ανάλυση έδειξε πως δεν υπήρξε διαφορά στην κατανομή όσων εμβολιάστηκαν και νόσησαν με βάση το στέλεχος.

Από τους 730.000 ασφαλισμένους στον φορέα Leumit, έχουν εμβολιαστεί 200.000 με την πρώτη δόση, για 153.000 από αυτούς έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε που την έκαναν, και λίγοι περισσότεροι από 100.000 από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Πιό συγκεκριμένα, νόσησαν 2.300 άνθρωποι τις πρώτες 10 ημέρες μετά την πρώτη δόση, έως και σήμερα, όπως φαίνεται και στο γράφημα.

Ακόμα πιο σημαντικό βέβαια είναι σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, πως δεν υπήρξε ποσοτική διαφορά μεταξύ όσων κόλλησαν το αρχικό στέλεχος του ιού ή τη βρετανική παραλλαγή μετά τον εμβολιασμό.

About Author