Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Φίλης: “Δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα Πανεπιστήμια”

Με επίθεση των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, ξεκίνησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του Νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Η ρύθμιση για την πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει προκαλέσει την απόλυτη αντίθεση της αντιπολίτευσης…εκτός από την “Ελληνική Λύση”, που βγαίνοντας από τα δεξιά στην κυβέρνηση, πρότεινε να ανατεθεί η φύλαξη των Πανεπιστημίων σε ειδκό σώμα, που να έχει λάβει στρατιωτικη εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις (!). “Δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα Πανεπιστήμια” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Εντύπωση προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσαν και οι δύο υπουργοί στους πρυτάνεις, οι οποίοι διαφωνούν στην πλειοψηφία τους, με την εγκαθίδρυση αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχρισε σχεδόν συνυπεύθυνους τους πρυτάνεις διαχρονικά για τα φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια. Όπως τόνισε «η συνήθειά τους να διευθύνουν, ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι κατά κάποιο τρόπο εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης θεωρώντας τη αναγκαίο κακό».

Με τη θέση αυτή συνταχθηκε και η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως «υπάρχουν συστημικές εστίες παραβατικότητας, που αμαυρώνουν την εικόνα και εμποδίζουν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Η λύση που προτείνουμε είναι για θέματα φύλαξης, για θέματα αξιόποινων πράξεων, δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα ο πρύτανης».

Η απόσυρση του νομοσχεδίου ήταν κοινός αίτημα για την αντιπολίτευση, πλην Ελληνικής Λύσης. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25 επισήμαναν ότι θα στηρίξουν πολιτικά τους κοινωνικούς αγώνες, τόσο για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου όσο και στην συνέχεια για την μη εφαρμογή του.

Αυτό ξεκαθάρισε άλλωστε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σημειώνοντας πως «οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος θα έχουν την πολιτική μας στήριξη». Νωρίτερα ο Νίκος Φίλης σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνησης πως πρέπει «να απολογηθείτε στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβετε το μέλλον! Που δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια! Η αστυνομία με ανεκπαίδευτους φρουρούς δεν είναι τίποτα άλλο από Κορκοναίους».

Επίσης η Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στην κυβερνητική επίθεση στους Πρυτάνεις επισήμανε ότι έχουν «βαθιά συνείδηση σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν για τον ρόλο τους. Στο ότι σε ελεύθερους ανθρώπους εμπιστεύεσαι ελεύθερους ανθρώπους» προσθέτγοντας ότι «για να διαμορφωθεί ένας ελεύθερος άνθρωπος χρειάζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΙΝ.ΑΛ επικαλέστηκε η εκπρόσωπος του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου, προτείνοντας η φύλαξη των σχολών να ανατεθεί στις πρυτανικές αρχές. Για σχέδιο καταστολής που έχει στόχο την διαφύλαξη των ιδιωτικών συμφερόντων στα πανεπιστήμια μίλησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής. Η Σοφία Σακοράφα από το Μέρα 25 τόνισε πως η Ν.Δ επιδεικνύει «DNA αυταρχισμού».

Θετικά στάθηκε απέναντι στο νομοσχέδιο η Ελληνική Λύση. Η εισηγήτρια του κόμματος Σοφία Ασημακοπούλου μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένη θέση ζητώντας την σύσταση σώματος με εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων που θα παρεμβαίνει δίχως ειδική άδεια (!).

Πηγή: news 24/7

About Author