Στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, που κατατέθηκε… νύχτα την προηγούμενη Παρασκευή, συζητείται από σήμερα, Τρίτη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο «εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», βρίθοντας από ευφημισμούς («προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος») όπως μας έχει συνηθίσει η Νέα Δημοκρατία.

Από τη μεριά της ΝΔ εισηγήτρια θα είναι η Κατερίνα Παπακώστα, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Νίκος Φίλης.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στην Επιτροπή της ΒουλήςΥπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο έχει ανάμεσά στις βασικές του προβλέψεις:

– Αλλαγή στις βάσεις εισαγωγής, και υποβολή μηχανογραφικού σε δύο φάσεις, που τελικά θα φέρει μείωση των εισακτεών στα ΑΕΙ κατά 20 χιλιάδες μαθητές, μεθόδευση με την οποία η κυβέρνηση στέλνει… πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια

– Περιορίζει τη φοίτηση στα ν+2 χρόνια, με τη μόνιμη επίκληση των «αιώνιων φοιτητών», παραγνωρίζοντας ότι οι φοιτητές που υπερβαίνουν την ορισμένη διάρκεια φοίτησης («ν») δεν επιβαρύνουν τα ΑΕΙ και ότι υπάρχουν ποικίλοι κοινωνικοί λόγοι που αναγκάζουν τους ανθρώπους που σπουδάζουν να παρατείνουν τη φοίτησή τους

– Τρίτον, φέρνει την πανεπιστημιακή αστυνομία, και μάλιστα υπό τον έλεγχο της ΕΛΑΣ παρά την καθολική αντίδραση τόσο των πρυτάνεων όσο και συνολικά της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η κυβέρνησ της ΝΔ θέλει έτσι να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε αποστειρωμένους επιτηρούμενους χώρους, με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο και επιτήρηση κάθε φοιτητικής δραστηριότητας. Και αυτά, με το καθόλου αμελητέο κόστος των 20 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τους απασχολούμενους ειδικούς φρουρούς.

About Author