Γεροβασίλη: Η χώρα δεν χρειάζεται θυρωρό να την ανοιγοκλείνει

«…Χρειάζεται κυβέρνηση με αξιόπιστη πολιτική πρόληψης, θωράκισης, παρέμβασης», τόνισε μεταξύ άλλων η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Mega

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ακόμα:

Απολύτως σεβαστές οι επιστημονικές συστάσεις για λοκντάουν – Άκρως επιλήψιμη η κυβερνητική αδράνεια 

Όταν οι επιστήμονες συνιστούν λοκντάουν πρέπει προφανώς να γίνεται. Αν όμως το λοκντάουν δε συνοδεύεται από παρεμβάσεις συνιστά πρόβλημα και όχι λύση. Πώς λοιπόν εχει αντιμετωπίσει έως τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη το θέμα συνολικά;  Ανοίγει και κλείνει τη στρόφιγγα χωρίς να δρα προληπτικά και χωρίς να παρεμβαίνει. Ο ιός όμως είναι παρών όπως και οι επιπτώσεις του οι οποίες δεν πρόκειται να μειωθούν με αυτή την τακτική. Το κάθε ανοιγμα της στρόφιγγας, -εάν δεν έχουν μεσολαβήσει μέτρα και παρεμβάσεις- δεν βρίσκει ούτε την υγεία, ούτε οικονομία, ούτε την κοινωνία ούτε το αίσθημα ασφάλειας σε καλύτερη μοίρα.

Το πρώτο και σημαντικό μέτρο είναι η ιχνηλάτηση και τα μαζικά  τεστ στοχευμένα με τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να προλαμβάνουμε και να παρεμβαίνει το κράτος όπου απαιτείται.  Εδώ ανοιγοκλείνουμε χωρίς μέριμνα. Τι έκανε η κυβέρνηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Για τους εργασιακούς χώρους; Για τα σχολεία; Που άνοιξαν όπως έκλεισαν; Ούτε ένας έλεγχος δεν προβλέφθηκε! Ούτε θρανίο δε μετακινήθηκε!

Η Ευρώπη κατώτερη των περιστάσεων

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εμβόλια. Και η Ευρώπη φέρει ευθύνη. Η Ευρωπη όπου η τεχνοκρατική αντίληψη κερδίζει έδαφος εις βάρος της πολιτικής απεδείχθη  κατώτερη των περιστάσεων.  Και αυτή η αντίληψη την τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο με κάποια εταιρεία, να συνομιλεί με ίσους όρους. Αυτό είναι η πηγή των προβλημάτων.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας ανεπίγνωστος

Όμως σε όλους αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Δε μπορεί στη διάρκεια αυτών των κρίσιμων εξελίξεων ο Πρωθυπουργός να βγαίνει και να ισχυρίζεται, αυτοθαυμαζόμενος, ότι όλα πάνε καλά. Ευθύνεται λοιπόν και ο κ. Μητσοτάκης για την έλλειψη επίγνωσης. Ας συγκρίνουμε τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος μας λέει ότι ‘όσα εμβόλια έρχονται τόσα θα κάνουμε’ με την κ. Μέρκελ η οποία βγήκε και είπε στους πολίτες ‘δεν  τα πήγαμε καλά’.

Αναγκαία η λύση της  απελευθέρωσης του καθεστώτος της πατέντας υπέρ της προάσπισης του αγαθού της δημόσιας υγείας

Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή προς την οποία πρέπει να γίνουν βήματα ώστε το δημόσιο αγαθό της υγείας να μην γίνεται χαρτί διαπραγμάτευσης εμπορικών συμφερόντων των εταιρειών, αποτελεί η πρόταση Τσίπρα για απελευθέρωση του καθεστώτος της πατέντας που άλλωστε υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. ​

About Author