Βρετανία: Σε 10ήμερη καραντίνα οι Βρετανοί που επιστρέφουν από 22 “κόκκινες” χώρες

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει καραντίνα σε ξενοδοχείο στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, που έρχονται από χώρες που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου για COVID-19, αυστηροποιώντας τη δράση της, ώστε να αποτρέψει την εισαγωγή παραλλαγμένων στελεχών του νέου κοροναϊού, τα οποία ενδεχομένως είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.

Το μέτρο αφορά ταξιδιώτες που έρχονται από 22 χώρες, όπου παραλλαγμένα στελέχη “παρουσιάζουν κάποιον κίνδυνο”, όπως η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία και οι χώρες της Νότιας Αμερικής. Οι αφίξεις από τις χώρες αυτές απαγορεύονται ήδη σε άτομα που δεν κατοικούν στο ΗΒ.

“Θα απαιτήσουμε από όλους όσους φθάνουν, στους οποίους δεν μπορεί να απαγορευθεί η πρόσβαση, να απομονώνονται σε καταλύματα που θα παρέχει η κυβέρνηση, όπως ξενοδοχεία, για 10 ημέρες, χωρίς εξαίρεση”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι ταξιδιώτες αυτοί θα παραλαμβάνονται στο αεροδρόμιο και θα “μεταφέρονται απευθείας” εκεί όπου θα κάνουν την καραντίνα τους, διευκρίνισε ο ηγέτης των Συντηρητικών.

Όσοι έρχονται στο ΗΒ, την πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους από Covid-19, πρέπει μέχρι σήμερα να έχουν αρνητικό τεστ και να μπούν σε καραντίνα δέκα ημερών.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ακόμα, πως η επαναλειτουργία των σχολείων, που προβλεπόταν για μετά τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, μετατίθεται για τις 8 Μαρτίου, αν έχει επιτευχθεί οι στόχος της κυβέρνησης για εμβολιασμό 15 εκατ. ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες προτεραιότητας, έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων, θα μπορεί να ξεκινήσει μία προοδευτική χαλάρωση του λοκντάουν.

“Άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί θα αρθούν στη συνέχεια, στον βαθμό που τα δεδομένα θα το επιτρέψουν”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση υπολογίζει στην εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών, προκειμένου να εξέλθει από την υγειονομική κρίση και να άρει τους περιορισμούς. Τουλάχιστον 6,8 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει μέχρι τώρα μία δόση εμβολίου.

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 1.725 νέους θανάτους. Το σύνολο των θανάτων από τον νέο κορονaϊό αυξήθηκε σε 101.887, αφότου η χώρα ξεπέρασε την Τρίτη το ορόσημο των 100.000 νεκρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author