Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων στην ΕΕ

Ανησυχητικές είναι οι καθυστερήσεις στην παραγωγή και διάθεση των εμβολίων από τις εταιρίες στην Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης για τον κοροναϊό. «Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρώπη έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια για την παραγωγή των εμβολίων και γι αυτό πρέπει τα κράτη – μέλη να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση από σχέση ισχύος. Η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς» είπε ο κ. Κικίλιας.

«Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό για την παραγωγή των εμβολίων  προήλθε από κρατικούς προϋπολογισμούς, οφείλουμε να επανεξετάσουμε τους όρους διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα: «Ο μέσος όρος κρουσμάτων ήταν 547. Έχουμε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 5.024. Τα περισσότερα είναι στην Αττική και αυτό μας προβληματίζει.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία.

Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα».

About Author