Δένδιας προς Τουρκία: Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο, όχι με απειλές πολέμου

«Με καλή πίστη» προσέρχεται η Ελλάδα στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε, ότι «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου». Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξ αρχής ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων και πρόσθεσε:

«Έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου, πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

«Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για να αρχίσει διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί, δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση» είπε σε άλλο σημείο.

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε, ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν τα σχέδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε:

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στρέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός εξήγησε ότι η UNCLOS έχει κυρωθεί αυτοτελώς από την Ε.Ε., αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κατ΄ επέκταση δεσμεύει το σύνολο των χωρών της Ένωσης.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας, να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

About Author