Καθυστερήσεις στα εμβόλια της Pfizer καταγγέλουν έξι χώρες της Ε.Ε.

Τη «σοβαρή ανησυχία» τους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, εξέφρασαν με κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ο υπουργοί Υγείας έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υπουργοί Υγείας της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας κάνουν λόγο στην επιστολή τους για μια «απαράδεκτη κατάσταση», που πλήττει «την αξιοπιστία της διαδικασίας εμβολιασμού».

«Υποχρεούμαστε να ενημερώσουμε τους πολίτες μας και τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο (…) ότι ο εμβολιασμός τους θα καθυστερήσει, παρά τις εξαίρετες προσπάθειες των κυβερνήσεών μας για να διασφαλιστεί η έγκαιρη παράδοση», γράφουν οι υπογράφοντες στην επιστολή.

Οι έξι κυβερνήσεις της ΕΕ ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πιέσει τις Pfizer-BioNTech, προκειμένου να «διασφαλιστεί η σταθερότητα και διαφάνεια των παραδόσεων» των εμβολίων.

«Σας ζητάμε να επικοινωνήσετε επειγόντως με τις BioNTech/Pfizer για να ζητήσετε μια δημόσια εξήγηση και να υπογραμμίσετε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η διαφάνεια των παραδόσεων εγκαίρως», αναφέρουν οι 6 χώρες.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, οι εταιρίες τους ενημέρωσαν πως οι συμφωνηθείσες παραδόσεις των εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες θα μειωθούν σημαντικά.

«Σε ορισμένες δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία η 8η Φεβρουαρίου του 2021, άλλες δεν έχουν καμία πληροφόρηση σχετικά με τη διάρκεια της προβλεπόμενης μείωσης των παραδόσεων».

Η Λιθουανία ανακοίνωσε νωρίτερα, ότι οι παραδόσεις του εμβολίου θα μειωθούν σε 54.505 δόσεις έναντι 108.810 που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή μια μείωση σχεδόν 50%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author