ΗΠΑ: Πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών και πακέτο 1,5 τρισ. για την ανάκαμψη ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Εκατό εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κοροναϊό μέσα στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του, στήριξη στις Πολιτείες και πακέτο ανάκαμψης που υπερβαίνει το 1,5 δισ. δολάρια, αλλά και εισαγωγή μέτρων για τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, χρήση μασκών και αποφυγή εσωτερικών συγκεντρώσεων, αναμένεται ότι θα εξαγγείλει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η διαχείριση της πανδημίας έχει τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του Μπάιντεν, ήδη από την προεκλογική περίοδο και σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης από τις ΗΠΑ.

Την ημέρα που θα ορκιστεί ο Μπάιντεν, θα έχει περάσει ένας ακριβώς χρόνος από την επίσημη καταγραφή του πρώτου κρούσματος στη χώρα, που σήμερα μετρά πάνω από 384.000 νεκρούς λόγω της πανδημίας.

Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του Μπάιντεν θα είναι μία καμπάνια μαζικού εμβολιασμού και στενότερος συντονισμός σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ελπίζει ότι με μια πολυδιάστατη στρατηγική, την οποία θα ανακοινώσει στην ομιλία του, θα θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης μέχρι το τέλος των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησής του. «Θα είναι δύσκολο» παραδέχθηκε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα, όταν έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου. «Αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ότι ζητά από το Κογκρέσο να δώσει περισσότερα χρήματα στις Πολιτείες, με στόχο να συνεισφέρει στις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της πανδημίας και να ενισχύσει τα άδεια ταμεία, προκειμένου να πληρώσουν βασικές υπηρεσίες. Ήδη οι Δημοκρατικοί είναι πρόθυμοι να στηρίξουν οικονομική ενίσχυση 2.000 δολαρίων στους Αμερικανούς. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, έχει δηλώσει ότι το πακέτο Biden κατά του Covid-19 θα είναι η προτεραιότητα αυτόν τον χρόνο.

Παράλληλα, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει οικονομικό πακέτο, που μπορεί να υπερβαίνει και το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ έμφαση θα δοθεί και στις μειονοτικές κοινότητες της χώρας.

Ένα μήνα μετά τον πρώτο εμβολιασμό, η εκστρατεία εξελίσσεται πολύ αργά. Ο Μπάιντεν σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία με την παροχή περισσότερων εμβολίων και με τη στενή συνεργασία πολιτειακών και τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να φτάσουν οι δόσεις πιο γρήγορα στους πολίτες. Η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε το εμβόλιο στις πολιτείες και έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Ωστόσο, άφησε πολλές πρωτοβουλίες σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους να οργανώσουν τη δική τους εκστρατεία.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει θέσει ως στόχο να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις στις πρώτες 100 ημέρες. Ο ρυθμός αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα, ωστόσο για να πιάσει τον στόχο, θα πρέπει να διπλασιαστεί.

Η στρατηγική Μπάιντεν θα βρίσκεται στον αντίποδα των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο κοροναϊός θα εξαφανιστεί μόνος του.

Εν τω μεταξύ, ενόψει της ορκωμοσίας, οι αγορές φαίνεται ότι αντιδρούν θετικά, καθώς οι συνεδριάσεις των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου βαδίζουν σε καθεστώς ομαλοποίησης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι πιο σταθερός και πιο παραδοσιακός στην άσκηση των καθηκόντων του από τον προκάτοχό του, που προκάλεσε μεγάλη αστάθεια στους δείκτες.

Από την ημέρα της εκλογής του Μπάιντεν, το χρηματιστήριο έχει κερδίσει περίπου 13%. Ωστόσο η αγορά δεν περιμένει ότι η ορκωμοσία του θα οδηγήσει στο τέλος της αβεβαιότητας, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κέρδη θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης. Μετά τις 20 Ιανουαρίου, οι εκτιμήσεις μιλούν για ανοδικές τάσεις του χρηματιστηρίου, πιθανόν με πιο χαμηλές ταχύτητες.

About Author