Μητοτάκης: Καμία συζήτηση για “γκρίζες ζώνες” και αποστρατιωτικοποίηση νησιών

«Δεν πρόκειται να συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση θέματα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» δήλωσε  ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας πως «όπως δεν τα συζήτησε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, έτσι θα πράξει και αυτή». Σε συνέντευξή του στον Αντ1 ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανοίξει τη «βεντάλια» της ατζέντας, επεσήμανε πως υπάρχει διάθεση και επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία, αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σε περίπτωση που η Άγκυρα επανέλθει στην παραβατική συμπεριφορά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα υπάρχει αντίδραση ευρωπαϊκή αν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η χώρα μας έχει ως κεκτημένο μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι θα υπάρξει κόστος», ενώ αναφορά έκανε και στη διαδικασία κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400.

«Δεν πιστεύω ότι η όξυνση βοηθάει και την Τουρκία» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να μην χρειαστεί η επιβολή κυρώσεων. «Ελπίζω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης, για ακόμη μια φορά, ζήτησε από την Τουρκία διάρκεια στη σύννομη συμπεριφορά, που υπακούει στους νόμους της καλής γειτονίας και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που είναι άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, θέτοντας όμως συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν.

«Το πλαίσιο ήταν πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμιά ερευνητική δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε, δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για διαρκή διαδικασία κσι είναι καλύτερα να συζητούμε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου από το να μην συζητάμε, όπως είπε.

About Author