ΠΟΥ: Δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία – Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα

Δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία από τον κοροναϊό προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων σε πολλές χώρες. «Δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021» δήλωσε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. «Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός», σημείωσε. «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή».

Τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, διαβεβαίωσε η ίδια. «Αλλά, όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν» υπενθύμισε.

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author