ΗΠΑ: Κατατέθηκε η πρόταση Δημοκρατικών βουλευτών για καθαίρεση Τραμπ

Στην επίσημη παρουσίαση της πρότασής τους για καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησαν Δημοκρατικοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι βουλευτές κατηγορούν τον Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης», αναφερόμενοι στη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη. Η ψηφοφορία αναμένεται ότι θα γίνει την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Politico, το άρθρο μομφής, όπως αποκαλείται, στηρίζεται από τουλάχιστον 218 Δημοκρατικούς βουλευτές, αρκετούς για να ψηφιστεί όταν τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Εάν η Βουλή ψηφίσει υπέρ της παραπομπής, ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, εναντίον του οποίου ξεκίνησε δύο φορές η διαδικασία καθαίρεσης.

Στην πρότασή τους οι Δημοκρατικοί βουλευτές αναφέρονται στην 6η Ιανουαρίου, όταν εξελισσόταν η διαδικασία επικύρωσης της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό και με βάση τη 12η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία συναντήθηκαν στο Καπιτώλιο, για κοινή συνεδρίαση.

Οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο Τραμπ επανειλημμένα προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ως προϊόν απάτης και ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτά από τον αμερικανικό λαό ή από ομοσπονδιακούς ή πολιτειακούς αξιωματούχους.

Λίγο αφότου η κοινή συνεδρίαση ξεκίνησε, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε στο πλήθος οπαδών του που είχε συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον, επαναλαμβάνοντας ψευδείς καταγγελίες ότι «κερδίσαμε τις εκλογές».

Επίσης, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς βουλευτές, ο Τραμπ έκανε δηλώσεις, με τις οποίες ενθάρρυνε και πέτυχε παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο. «Εάν δεν παλέψετε, δεν θα έχετε χώρα πλέον». Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι μέλη του πλήθους παρακινήθηκαν από τις παραινέσεις του Τραμπ με σκοπό να παρέμβουν στην κοινή συνεδρίαση, που είχε το συνταγματικό καθήκον να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, εισήλθαν παράνομα και βανδάλισαν το Καπιτώλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν αξιωματικούς επιβολής του νόμου, απείλησαν μέλη του Κογκρέσου, τον αντιπρόεδρο και προσωπικό του Κογκρέσου και προχώρησαν σε πράξεις βίαιες, θανατηφόρες, καταστροφικές.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι οι πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών να ανατρέψει και να υπαγορεύσει την επικύρωση των αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων, στις 2 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από αξιωματούχο της Τζόρτζια να ανατρέψει τα αποτελέσματα της Πολιτείας και τον απείλησε αν δεν το κάνει.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και τους θεσμούς της Κυβέρνησης. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και απείλησε ένα ομοιογενές τμήμα της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην πρόταση.

Μάλιστα, η πλευρά των Δημοκρατικών υποστηρίζει ότι οι πράξεις του καταδικνύουν ότι θα παραμείνει απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, αν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία.

Ως εκ τούτου ζητούν την καθαίρεσή του και τη δίκη του, την απομάκρυνση από το γραφείο του και την απαγόρευση να κατέχει και να απολαμβάνει κάθε θέση αξιωματούχου, κάθε τιμή ή έσοδα από τις ΗΠΑ.

About Author