Έξαλλοι οι Ρώσοι με την πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών

Ένα σχόλιο της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου στην χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το ρώσικο εμβόλιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, η κ, Θεοδωρίδου τόνισε μεταξύ άλλων πως «…τα υψηλά ποσοστά του εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, είχαν την τόλμη και φυσικά πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα, εμβόλια τα οποία δεν είχαν τελειώσει τις κλινικές τους μελέτες που απαιτούνται».

Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν άμεση και ιδιαίτερα σκληρή.

Ο  Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βίκτορ Φισένκο, εξήγησε πως «το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V επέδειξε υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και του μαζικού εμβολιασμού».

Όπως υπογράμμισε, «η απόφαση για την καταχώρηση του εμβολίου ελήφθη λόγω της υψηλής του αποτελεσματικότητας, καθώς και της πληροφόρησης για την ασφάλεια της πλατφόρμας των φορέων αδεονοϊών, που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εμβολίων του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια».

Ο Φισνέκο επισήμανε ότι η απόφαση ήταν λογική εν μέσω πανδημίας, καθώς έδωσε την ευκαιρία στον ρωσικό πληθυσμό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να προστατευτεί από τον ιό.

«Παρόμοιος τρόπος χρησιμοποιήθηκε από τις ξένες Αρχές στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλεια. Η χρήση των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca γίνεται παράλληλα με τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές» τόνισε στη συνέχεια.

«Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού Sputnik V έχει δοκιμαστεί διεξοδικά, μέσω ενός μηχανισμού που αργότερα παραλήφθηκε από παραγωγούς ξένων εμβολίων» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

About Author