ΗΠΑ: 1 στους 5 Αμερικανούς και το 45% των Ρεπουμπιλικάνων στηρίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο

Μπορεί η εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο να προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, υπάρχει ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό αμερικανών πολιτών, που δεν είναι αντίθετο με τα πρωτοφανή επεισόδια. Το 45% των Ρεπουμπλικανών στηρίζουν τα αιματηρά επεισόδια στο Καπιτώλιο, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «YouGov» που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, ενώ σε εθνικό επίπεδο, ένας στους πέντε αμερικανούς ψηφοφόρους λέει «ναι» στην εισβολή.

Από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, μόνο το 27% έσπευσε να δηλώσει ότι η εισβολή αυτή συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, το 52% των Αμερικανών ψηφοφόρων -Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών- πιστεύουν ότι οι ταραξίες ήταν «εξτρεμιστές» και μόνο το 49% θεωρούν ότι αποτελούν απειλή για τη Δημοκρατία.

Το 65% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων θεωρούν ότι οι βίαιες διαδηλώσεις ήταν αντιδημοκρατικές, κάτι που ενστερνίζεται μόνο το 12% των Ρεπουμπλικανών.

Επιπλέον, το 93% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο, συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία.

Αντίθετα, για τους Ρεπουμπλικάνους, οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο, είναι πατριώτες και όχι εξτρεμιστές, εγχώριοι τρομοκράτες, εγκληματίες ή άτομα που τάσσονται κατά της δημοκρατίας.

Η ίδια διαφορά απόψεων παρατηρείται και σε ότι αφορά την ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ για τα αιματηρά επεισόδια.

Το 69% των Ρεπουμπλικανών δεν έχει κάτι να προσάψει στον Τραμπ.

Αντιθέτως, για τους Δημοκρατικούς το ποσοστό των ανθρώπων που αποδίδουν ευθύνες στον Τραμπ για ό,τι συνέβη, αγγίζει το 96%.

About Author