Μ. Βρετανία: “Καλπάζουν” τα κρούσματα – Πιθανά νέα μέτρα, ασφαλή τα σχολεία λέει ο Τζόνσον

Είναι πιθανόν να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη Μ. Βρετανία εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα, πρόσθεσε όμως ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και οι μαθητές θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν. Τα κρούσματα στη Βρετανία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και συνεχίζουν να αυξάνονται αλματωδώς, λόγω και της εμφάνισης της νέας, πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού.

Αυτό έχει ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση να ακυρώσει την προγραμματισμένη επανέναρξη των μαθημάτων, στα σχολεία μέσα και γύρω απο το Λονδίνο και τα σωματεία των δασκάλων και καθηγητών ζητούν την επέκταση του μέτρουί.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας βρίσκεται ήδη στο επίπεδο 4, στο αυστηρότερο επίπεδο lockdown, με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να προστατευτεί το εθνικό σύστημα υγείας. Αλλά ο Τζόνσον, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο BBC, σχετικά με τις ανησυχίες ότι το σύστημα αυτό μπορεί να μην επαρκεί ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, δήλωσε ότι οι περιορισμοί είναι πιθανό «να αυστηροποιηθούν».

«Υπάρχει προφανώς μια δέσμη από αυστηρότερα μέτρα που θα έπρεπε να εξετάσουμε…δεν θα εικάσω τώρα ποιά μπορεί να είναι αυτά», είπε ο Τζόνσον. Επέμεινε ωστόσο ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και συμβούλευσε τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους, στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και ότι η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα», είπε.

Η Βρετανία θα έχει αύριο έτοιμες για χορήγηση 530.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ευελπιστεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχει πραγματοποιήσει «δεκάδες εκατομμύρια» εμβολιασμούς. Ερωτηθείς αν σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός μετά το Brexit, ο Τζόνσον απάντησε καταφατικά.

Εξάλλου, όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο Τζόνσον απάντησε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να διενεργούνται ένα ανά γενιά. «Το μόνο που έχω να σημειώσω είναι ότι τα δημοψηφίσματα, από την…άμεση εμπειρία μου σε αυτή την χώρα, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα γεγονότα. Δεν έχουν ιδιαίτερα ενωτική δύναμη στο εθνικό κλίμα, θα πρέπει να διενεργούνται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

About Author