Κοροναϊος: Σε εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο θα δοθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Μία πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού σχεδιάζουν να προσφέρουν έως την 1η Μαρτίου 2021, σε εθελοντές που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, η Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionNTech. Η επιλογή μετάβασης στο εμβόλιο δίνει σε όλους τους συμμετέχοντες, ηλικίας 16 ετών και άνω, την επιλογή να ανακαλύψουν εάν τους δόθηκε το εικονικό φάρμακο, ενώ οι συμμετέχοντες που μαθαίνουν ότι το έλαβαν, θα έχουν την επιλογή να λάβουν το εμβόλιο ενώ παραμένουν στην μελέτη, ανέφεραν οι εταιρείες στον ιστότοπό τους.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ομάδα εξωτερικών συμβούλων της, εξέφρασαν ανησυχίες για το σχέδιο «αποκάλυψης» της Pfizer (“unblinding” plan), σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δυσκολέψει τη συνέχιση συλλογής δεδομένων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που απαιτούνται για την πλήρη έγκριση του από την FDA.

Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, θα έχουν δύο δόσεις του δοκιμαζόμενου εμβολίου, φυλαγμένο για αυτούς στο πλαίσιο της έρευνας, διευκρίνισαν οι εταιρείες.

«Ο γιατρός της μελέτης θα ακολουθήσει τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ των τοπικών υγειονομικών αρχών, για να προσφέρουν κατά προτεραιότητα στους συμμετέχοντες την επιλογή μετάβασης στο εμβόλιο», συμπλήρωσαν οι εταιρείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author