Λινού: Τρομακτική η εξάπλωση του ιού – Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα

Την πεποίθηση ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για να μπει «φρένο» στη διασπορά του κοροναϊού εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού χαρακτήρισε την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις συνθήκες φαίνεται «η ποιότητα της Πολιτείας και των πολιτών. Δεν μας παίρνει να μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποιος πλήττεται περισσότερο», είπε το πρωί στον ΑΝΤ1.

Σε ό,τι αφορά την προσθήκη των 100 νέων λεωφορείων, η καθηγήτρια τόνισε ότι είναι ένα θετικό μέτρο, που θα μπορούσε να έχει ληφθεί και νωρίτερα, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στα νέα λεωφορεία ΚΤΕΛ, ώστε τα παράθυρα να ανοίγουν. «Αν δεν γίνεται αυτό, θα πρέπει να παραμένουν για λίγο περισσότερο ανοικτές οι πόρτες στις στάσεις», πρόσθεσε.

Η κυρία Λινού τόνισε ότι «θα χρειαστούμε 10 με 15 ημέρες για να δούμε αν θα αποδίδουν τα νέα μέτρα», προειδοποιώντας ότι και τις προσεχείς ημέρες τα νέα κρούσματα κοροναϊού θα συνεχίσουν να είναι πολλά και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα».

«Τα μέτρα είναι προστατευτικά, όχι τιμωρητικά. Πρέπει να το συνηθίσουμε και να το καταλάβουμε. Η Πολιτεία έπρεπε να πάρει μέτρα που κοστίζουν. Να υπάρξουν περισσότερα λεωφορεία ή αυτό που έλεγα να δοθούν κουπόνια για ταξί. Να χτιστούν γρήγορα αίθουσες, έστω και προκάτ, και να πληρωθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί. Να υπάρξει συνταγογράφηση του τεστ. Όλα αυτά τα μέτρα θα δείξουν ότι η Πολιτεία δεν ορίζει μόνο τι δεν επιτρέπεται, αλλά παίρνει και μέτρα πιο γενικά», ανέφερε η Αθηνά Λινού.

Η ίδια είπε ότι «είναι μεγάλο πρόβλημα η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ προσέλαβε τη μεγάλη μάζα των λειτουργών υγείας και γιατρών στο ’82 με ’85. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε επίπεδο συνταξιοδότησης. Θα έπρεπε να δώσει το υπουργείο Υγείας την ευχέρεια να μείνουν 1-2 χρόνια ακόμα. Να μη φύγουν από το σύστημα υγείας. Είμαστε σε ανάγκη πλέον».

Όσο για τις ΜΕΘ, η κυρία Λινού είπε ότι «θα καλούσα όλους όσοι έχουν υπηρετήσει σε ΜΕΘ τα τελευταία χρόνια να επανέλθουν, έστω και με part time σχέση. Είμαστε σε μια τρομακτική κατάσταση εξάπλωσης του ιού. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τόσα κρούσματα. Συνήθως λέμε +20% κλίνες από αυτά που χρειάζονται. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί γιατί στις ΜΕΘ ήμασταν στο μείον», τόνισε.

About Author