Τρομάζει τους ειδικούς η εικόνα συνωστισμού σε μετρό και λεωφορεία

Ιδιαίτερα επικίνδυνες εστίες υπερμετάδοσης του Covid δημιουργούνται καθημερινά με τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων Αθηναίων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς παρά την εκτεταμένη χρήση μάσκας οι αποστάσεις είναι πρακτικώς αδύνατο να τηρηθούν επαρκώς.

Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής έχει δεσμευτεί από το καλοκαίρι σε αύξηση των δρομολογίων, προμήθεια (με leasing) περισσοτέρων λεωφορείων, ενώ αναγκάστηκε να αναστείλει καθυστερημένα ακόμα και άδειες του προσωπικού.

Όμως η εικόνα καθημερινά στο μετρό και τα λεωφορεία δημιουργεί εύλογα ανησυχίες στους ειδικούς αφού παρατηρείται έντονος συνωστισμός ακόμα και εκτός των ωρών αιχμής, ενώ το κυλιόμενο ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες δεν διευκολύνει επαρκώς.

«Η επιτροπή συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός», σημείωσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Τα ΜΜΜ είναι μια από τις εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Πάντα υπάρχει σύσταση αραίωσης του κόσμου όχι μόνο στις στάσεις αλλά και στο εσωτερικό. Αυτό πρέπει να λήξει», υπογράμμισε.

Τέλος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι κρίσιμη η κατάσταση τώρα, θέλει τεράστια προσοχή. Το έχουμε πει όλοι. Παλεύουμε να κατεβάσουμε το Rt».
Μέχρις ώρα πάντως δεν έχουν ανακοινωθεί ειδικά μέτρα για τα ΜΜΜ από τον αρμόδιο υπουργό.

 

*Στη φωτό εικόνα από τον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα λίγο πριν τις 3 χθες το μεσημέρι- Εικόνες συνωστισμού παρότι δεν έχει αρχίσει η έντονη κίνηση με το κλείσιμο των καταστημάτων και των υπηρεσιών

About Author