Τζανακόπουλος…

Για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο είχαν διατυπωθεί πολλά παράπονα όσο ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι πολιτικοί συντάκτες γκρίνιαζαν πως δύσκολα τον έβρισκαν στο τηλέφωνο και συχνά εμφανιζόταν περισσότερο θυμωμένος και συγκρουσιακός απ΄ ότι είχαμε συνηθίσει από “ομολόγους” του στο παρελθόν. Είναι, επίσης, γνωστό πως του χρεώθηκαν αρκετά επικοινωνιακά σφάλματα, όπως η επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο για τη Novartis, ή η σύσκεψη υπό τον Τσίπρα την βραδιά της τραγωδίας στο Μάτι.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

 

Ουδείς, ωστόσο, αμφισβήτησε πως είναι παίκτης γηπέδου και όχι του πάγκου και ότι βάζει εύκολα τα πόδια του στη φωτιά, όταν αρκετοί σύντροφοί του διάλεγαν, σε κρίσιμες ώρες, τις κερκίδες ή τα αποδυτήρια. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δε, έδειξε και μαχητικότητα και ικανότητες.

Στο ερώτημα εάν θα επιτύχει ως γραμματέας του κόμματος δύσκολα μπορεί να απαντήσει κανείς. Το μέλλον θα δείξει. Το στοίχημα είναι μεγάλο για την σχεδόν εκ του μηδενός συγκρότηση ενός οργανωτικού μηχανισμού κόμματος εξουσίας σε όλη τη χώρα, την ώρα που οι περισσότερες τοπικές οργανώσεις παραπέμπουν σε εντευκτήρια ομφαλοσκόπησης και πυρήνες οργισμένης αριστεροσύνης.

Το πολιτικό φιάσκο των τελευταίων εκλογών για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ενδεικτικό της απουσίας αντιστοίχησης του “τσιπρικού” 32% των εθνικών εκλογών με τις ανάγκες της κοινωνίας για έναν εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτό το φιάσκο ο Τζανακόπουλος πρέπει να το μετασχηματίσει σε ρεύμα διεύρυνσης και νίκης. Ακόμα κι αν οι επόμενες εκλογές χαθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να παραμείνει σε τροχιά διακυβέρνησης και να μην κλονισθεί η ηγεσία Τσίπρα.

Από την άλλη, η επιλογή Τζανακόπουλου δείχνει πως ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να πορευτεί με την “γενιά” του και με εκείνους που εμπιστεύεται. Είναι, δε, αποδεκτός από τις “τάσεις”, ακόμα κι εκείνους που αντιπολιτεύονται τον Τσίπρα. Σημαίνει αυτό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει ευγενικά στην αποστρατεία τα στελέχη της παλαιότερης γενιάς που θεωρεί πως δρουν ενίοτε ως ανάχωμα στην στρατηγική του; Θα το δούμε.

Ένα τέτοιο εγχείρημα εγκυμονεί κινδύνους, δεδομένου, μάλιστα, πως εκτός των παλαιοτέρων στελεχών πρέπει να συνταχθούν με την συγκεκριμένη επιλογή Τσίπρα και όλοι οι δικοί του άνθρωποι που, δικαίως ή αδίκως, ίσως κληθούν να μείνουν στην “δεύτερη γραμμή”.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο πως το συνέδριο μετατίθεται (λόγω κοροναϊού αλλά και αρνητικού εσωκομματικού κλίματος και συσχετισμών) για το 2021, η επιλογή Τζανακόπουλου γίνεται για να κερδηθεί χρόνος. Να γίνει, από την μία, η κατάλληλη προσυνεδριακή διαδικασία και να αποκτήσει ουσιώδη χαρακτηριστικά η σύμπραξη με την Προοδευτική Συμμαχία, και από την άλλη να αυξηθεί ο βαθμός εκλογικής ετοιμότητας και η συσπείρωση της κομματικής βάσης. Ουδείς μπορεί να προβλέψει, άλλωστε, τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν κατακλείδι, με την πρόβλεψη Τσίπρα για έναν χειμώνα “κοινωνικής κόλασης” (όπως δήλωσε στον Γιώργο Μελιγγώνη στο Kontra), ο Τζανακόπουλος είναι, αναμφίβολα, ένα πρόσωπο που μπορεί να κινηθεί καλύτερα σε αυτή την διακεκαυμένη πολιτική ζώνη και να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Όλα κρίνονται…

About Author