«Βολίδα» η εντυπωσιακή λάμψη που έγινε ορατή στην Ελλάδα χθες βράδυ

Βολίδα ήταν η λάμψη που φώτισε το βράδυ της Τρίτης τον ελληνικό ουρανό. Όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», τα σώματα που πέφτουν με τους μετεωρίτες τα ξεχωρίζουμε σε βολίδες και διάττοντες αστέρες με τη χθεσινή λάμψη να ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

«Σαν βολίδες χαρακτηρίζουμε τα λαμπρά σώματα που έχουν λάμψη μεγαλύτερη από το αστέρι της Αφροδίτης», διευκρίνισε ο κ. Κολυδάς. Γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι βολίδες είναι σπάνιες και γι’ αυτό χαρακτήρισε «πολύ τυχερούς» όσους είδαν τη λάμψη.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, όπως είπε ο κ. Κολυδάς, «αυτές οι βολίδες έχουν κατά μέσο όρο μέγεθος μέχρι 100 γραμμάρια» ενώ «οι Περσείδες και οι Λυρίδες έχουν ένα γραμμάριο».

Όπως είπε ο διευθυντής της ΕΜΥ «κατά μέσο όρο πέφτουν 33 μετεωρίτες με μάζα μεγαλύτερη από 1 γραμμάριο σε ένα χρόνο», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από πτώση μετεωριτών. Για να πέσει μια σκόνη μάζας μεγαλύτερης του 1 γραμμαρίου η πιθανότητα είναι 1 στο 1,5 δισ.».

 

 

 

About Author