Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Νέος χάρτης για έρευνες και στην Κάρπαθο

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία με το Oruc Reis να εξακολουθεί να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και με την ανάρτηση νέου χάρτη για έρευνες του τουρκικού πλοίου και στην Κάρπαθο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε «κόκκινο» συναγερμό, ενώ η ελληνική διπλωματία εξακολουθεί να κάνει «μαραθώνιο» επικοινωνιών και επαφών θέτοντας σε διεθνές επίπεδο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Το Oruc Reis βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή βρίσκονται πλοία του ελληνικού Στόλου, τα οποία ανά 15 λεπτά εκπέμπουν ηχογραφημένο μήνυμα ενημερώνοντας τα τουρκικά σκάφη ότι βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα.

Η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με τις «υπεράκτιες δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis» στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο.

Ταυτόχρονα ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Καταγκάι Ερσιγιές, με ανάρτησή του στο Twitter, αναδημοσιεύει τον χάρτη και θέτει πάλι θέμα Καστελορίζου, κατηγορώντας την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, ο χάρτης δείχνει τις κινήσεις του Oruc Reis εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

About Author